Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 29. 14:02

Mostantól tényleg bárki fejleszthet androidos alkamazást

Új programnyelvet fejlesztett ki a Google, a BASIC alapjain nyugvó Simple-ben szinte bárki elkészítheti saját alkalmazását az Android mobil platformra.

HIRDETÉS

Villámgyorsan terjednek az okostelefonok, elsősorban azért mert utólag telepített szoftverekkel számos különféle célra használhatók. A Google azt szeretné elérni, hogy mindenki tudjon programot írni a saját telefonjára vagy akár másokéra, ezért kifejlesztette a Simple programnyelvet, amely a BASIC-hez hasonlóan egyszerűen elsajátítható és használható. A cég szerint ezzel azok előtt is megnyílt a saját szoftverek fejlesztésének a lehetősége, akik nem jártasak egyik modern nyelvben sem.

Herbert Czymontek, a Google szoftverfejlesztő csapatának egyik tagja egy blogbejegyzésében be is bizonyítja, milyen egyszerű a Simple. Egy három tucat kódsort tartalmazó program szolgáltatja a bizonyítékot, amellyel rajzolni lehet az okostelefon képernyőjére. A toll arra mozog, amerre a készüléket dönti a felhasználó, a telefon megrázásával pedig törlődik a képernyő. Ez egyben azt is mutatja, hogy a Simple-ből könnyen elérhető a telefon mozgásérzékelő szenzora.

A Simple teljesen nyílt, bárki hozzájuthat és akár hozzá is járulhat a projekthez. Az érdeklődők már most el is kezdhetik a kísérletezést, bár a Google arra figyelmeztet, hogy jelenleg nagyon korai fázisban tart a fejlesztés, így bőben lehetnek hibák a kódban. A Simple nyelvben történő fejlesztéshez a Simple-disztribúción kívül a Java valós idejű környezet 1.6-os verziójára és az Android SDK 1.5-ös változatára van szükség.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 02:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.