:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 29. 14:02

Mostantól tényleg bárki fejleszthet androidos alkamazást

Új programnyelvet fejlesztett ki a Google, a BASIC alapjain nyugvó Simple-ben szinte bárki elkészítheti saját alkalmazását az Android mobil platformra.

Villámgyorsan terjednek az okostelefonok, elsősorban azért mert utólag telepített szoftverekkel számos különféle célra használhatók. A Google azt szeretné elérni, hogy mindenki tudjon programot írni a saját telefonjára vagy akár másokéra, ezért kifejlesztette a Simple programnyelvet, amely a BASIC-hez hasonlóan egyszerűen elsajátítható és használható. A cég szerint ezzel azok előtt is megnyílt a saját szoftverek fejlesztésének a lehetősége, akik nem jártasak egyik modern nyelvben sem.

Herbert Czymontek, a Google szoftverfejlesztő csapatának egyik tagja egy blogbejegyzésében be is bizonyítja, milyen egyszerű a Simple. Egy három tucat kódsort tartalmazó program szolgáltatja a bizonyítékot, amellyel rajzolni lehet az okostelefon képernyőjére. A toll arra mozog, amerre a készüléket dönti a felhasználó, a telefon megrázásával pedig törlődik a képernyő. Ez egyben azt is mutatja, hogy a Simple-ből könnyen elérhető a telefon mozgásérzékelő szenzora.

A Simple teljesen nyílt, bárki hozzájuthat és akár hozzá is járulhat a projekthez. Az érdeklődők már most el is kezdhetik a kísérletezést, bár a Google arra figyelmeztet, hogy jelenleg nagyon korai fázisban tart a fejlesztés, így bőben lehetnek hibák a kódban. A Simple nyelvben történő fejlesztéshez a Simple-disztribúción kívül a Java valós idejű környezet 1.6-os verziójára és az Android SDK 1.5-ös változatára van szükség.

A felhő alapú szolgáltatások, a konténer alapú futtatókörnyezetek és a microservice architektúrára épülő alkalmazásfejlesztés bizony feladják a leckét, ha a régebbi, monolitikus rendszerekhez kell hozzákapcsolni az újdonságokat. Összeszedtük, mire érdemes figyelni tervezés és megvalósítás során.

a címlapról