Szerző: Bányai György

2009. július 29. 13:25

A Panasonic négy új fényképezőt mutatott be

A Panasonic újdonságai között ultrazoom-kategóriás fényképezőt éppúgy találni, mint rejtett optikás és hagyományos építési módot követő zsebkompaktot. Mindegyikükkel 12,1 megapixeles képeket lehet készíteni.

A Panasonic a többi gyártónál látott, nem feltétlenül jó gyakorlathoz hasonlatosan több gépet jelentett be egyszerre. Az újdonságok a kompaktfényképező-kategóriát több oldalról támadják, köztük 18-szoros közelítésre alkalmas ultrazoom modellt éppúgy találni, mint rejtett optikás zsebgépet és 25 milliméteres széleslátószöget kínáló hagyományos kompaktot. Utóbbi képességgel két gép is közeleg a polcokra.

A gyártó ultrazoom-sorozatának legújabb képviselője a Lumix DMC-FZ38, benne 12,1 megapixeles CCD-képérzékelő tekint a 27 milliméteres széleslátószögről 18-szoros közelítésre alkalmas optikán keresztül a külvilágra. A széles zoomtartományban üzemelő optikák hajlamosak a színhibára, hiszen az optikának értékelhető eredményt tág határok között kell kínálnia, e kellemetlen jelenség ellen az FZ-38 két ED-lencsetaggal és három aszférikus lencsetaggal küzd.

\"\"

A DMC-FZ38 optikai képstabilizátora új fejlesztés, mely a kézremegéssel szemben a jelenleginél nagyobb hatásfokkal képes lépért tartani. A gépben természetesen megtalálható az intelligens, a motívumprogramok közül automatikusan választani képes témamód, emellett az arcfelismerő autófókusz szintén szériatartozék. A fényképező HD-filmfelvételre is alkalmas, 1280x720 képpontos mozik 30 képkockás frissítéssel készíthetők vele. A 367 grammos, 118x76x89 milliméteres gépben lítiumion-akkumulátor és SD/SDHC-kártyahely van.

A Panasonic DMC-ZX1 olyan 25 milliméteres széleslátószöget kínáló utazózoom-gép, mely nyolcszoros optikai zoomot kínál. A 12,1 megapixeles CCD-szenzor előtt elhelyezkedő optika is megkapta a gyártó legújabb, lencsetag mozgatás elvén üzemelő rázkódásvédelmét, mely a hivatalos közlemény szerint az elődhöz képest megkétszerezett hatásfokkal csillapítja a tartó kéz remegését. A fényképező 1280x720 képpontos filmeket is készít, a Venus Engine 5 képfeldolgozó áramkör mellé pedig ultragyors autófókusz rendszer került. Intelligens témamód és arcfelismerés szintén megtalálható a lítiumion akkumulátoros, SD/SDHC-kártyákat foglalkoztató fényképezőben.

\"\"

Igen csinosra sikerült a Panasonic DMC-FP8 rejtett optikás kompakt is, melyben szintén 12,1 megapixeles képérzékelő foglal helyet a 28 milliméterről 4,6-szeres zommot kínáló optika előtt. A 131 grammos, fémházas FP8 a többi géphez hasonló filmfelvételi üzemmódot kínál. Az intelligens témaautomatikával felvértezett fényképező az elkészült filmeket és képeket SD/SDHC-kártyákra menti.

\"\"

A negyedik friss modell a képérzékelő, a rázkódásvédelem, valamint a filmfelvételi képességek terén osztozik a fenti három fényképezővel, a DMC-FX65 optikája viszont 25-125 milliméteres gyújtótávolság-tartományban képes az ötszörös optikai zoomra. A fényképező arcfelismerő autofókusszal és intelligens témaválasztóval is rendelkezik, sorozatfelvételi üzemmódban 12,1 megapixeles felbontás mellett 2,3 kép is készülhet másodpercenként. A bejelentés során árakról nem esett szó, a gépek szeptemberben válnak elérhetővé, idén nyáron velük még nem mehetünk nyaralni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról