:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 29. 09:57

Még időben rúgta ki embereit az SAP

Látványosan visszaesett az SAP negyedéves bevétele a második negyedévben, azonban a cég nyeresége mégis növekedett, ami a költségek lefaragásának köszönhető. A vállalat megkurtította éves bevételi tervét, de nyereségességre vonatkozó előrejelzésein javított.

A vállalatirányítási alkalmazások legnagyobb gyártójánál 40 százalékkal csökkent az új szoftverértékesítésből származó bevétel, azonban a nagy installált bázisnak köszönhetően a teljes szoftverárbevétel, amely tartalmazza a licencdíjakat és a karbantartást is, mindössze 5 százalékkal apadt éves összehasonlításban. Az SAP forgalma 10 százalékkal 2,57 milliárd euróra apadt, nyereségessége azonban a korábban meglépett átszervezéseknek és elbocsátásoknak köszönhetően javult. A cég csökkenő bevétel mellett is 4 százalékkal növelte nettó eredményét, igaz, ehhez az árfolyamok kedvező alakulása is kellett, enélkül 4 százalékot csökkent volna a profit.

Az 1972-ben alapított SAP a recesszió miatt most először kénytelen dolgozókat elbocsátani, a tervek szerint összesen 3 ezer alkalmazottjától szabadul meg a cég. Az SAP a leépítések megkezdése előtt 51 ezer dolgozóval rendelkezett, vagyis a leépítés a létszám 6 százalékát érinti.

Leo Apotheker elnök-vezérigazgató az eredmények kapcsán elmondta, az üzleti környezet továbbra is nehéz, azonban a második féléves kép már tisztul, de az SAP továbbra is a szigorú költségkontrolltól várja helyzetének jobbra fordulását. A vállalat legfrissebb előrejelzése szerint az idei pénzügyi évben a szoftvereladásból és -karbantartásból származó forgalma 4-6 százalékkal csökken, szemben a korábbi kilátásokkal, amelyek legfeljebb 1 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

Stephan Wittwer, a német Landesbank Baden-Würtenberg elemzője a Bloombergnek nyilatkozva úgy vélekedett, az SAP eredményei azt bizonyítják, a szoftverpiacon még mindig nehéz a helyzet és a cég továbbra is alulteljesít. Összehasonlításképp: az SAP legnagyobb ellenfele, az Oracle bevétele a legutóbbi lezárt negyedévében 5 százalékkal csökkent, az új licenceladások pedig mindössze 13 százalékkal apadtak, a támogatásból befolyó forgalom azonban 8 százalékkal emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.