Szerző: Koi Tamás

2009. július 28. 11:38

Szabad az út az európai GSM-sáv újrafelosztása előtt

Hétfőn az Európai Parlament után a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát a mobilszolgáltatásokhoz szükséges rádióspektrum használatára vonatkozó uniós jogszabály -- az úgynevezett GSM-irányelv -- korszerűsítésére.

Az 1987-ben született GSM-irányelv célja elsősorban az volt, hogy meghatározza a 900 MHz-es frekvenciasáv mobil hangátvitelre történő felhasználásának kereteit, de a mobilkommunikációs iparág változásával, így elsősorban a mobil szélessávú szolgáltatások erősödésével aktuálissá vált a keretszabályozás reformja. Új, időszerűbb változatában az irányelv már lehetővé teszi, hogy a 900 MHz-es frekvenciasávot mobil internetszolgáltatás nyújtásához is igénybe vegyék az operátorok, ugyanakkor biztosítja a GSM-szolgáltatások folyamatosságát is.

Versenyélénkítő lehet

Az új szabályozás az európai törvényhozás reményei szerint jelentősen élénkítheti majd a versenyt a kontinens távközlési piacán, elősegíti a mobil szélessávú szolgáltatások gyorsabb térnyerését, valamint akár 1,6 milliárd eurós megtakarítást is hozhat az ágazat számára, mivel az alacsonyabb frekvenciasávok használata következtében csökkennek a hálózatok kiépítésének és üzemeltetésének költségei.

A GSM-irányelv reformjára 2008 novemberében tett javaslatot az Európai Bizottság. Az előterjesztés elsődleges célja az volt, hogy a mobiltelefonok számára kiosztott frekvenciákat más, fejlettebb technológiák -- mindenekelőtt a harmadik generációs mobil szélessávú technológia (Universal Mobile Telecommunications System, UMTS) -- alkalmazásához is igénybe lehessen venni. Az Európai Parlament májusban 578 szavazattal elfogadta a javaslatot, melyet a 27 uniós tagállam távközlési miniszterei hétfőn véglegesen jóváhagyták, így -- várhatóan még szeptemberben -- hatályba léphet a megreformált irányelv.

Ezzel egyidejűleg a Bizottság a tervek szerint határozatot fogad majd el, amely ugyanazon a napon lép hatályba, mint az aktualizált irányelv, és amely meghatározza azokat a technikai intézkedéseket, amelyek az irányelvben foglaltakkal összhangban lehetővé teszik a GSM- és az UTMS-rendszerek együttes alkalmazását a GSM-frekvenciák sávjában. A nemzeti szakhatóságoknak, így köztük a magyarországi Nemzeti Hírközlési Hatóságnak ezt követően hat hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék és a határozatot végrehajtsák, biztosítva ezáltal, hogy a GSM-frekvenciasávok ténylegesen nyitva álljanak a harmadik generációs technológiák előtt.

A digitális hozadék a másik kulcs

A mobil szélessávú szolgáltatások szélesebb körű, elsősorban a vidéki régiókat érintő elterjedésének másik kulcsa az úgynevezett \"digitális hozadék\" hasznosítása lehet. A legtöbb uniós tagállamban 2012-re leállítják az analóg földi televíziós műsorszórást, így az ezzel felszabaduló 72 megahertznyi frekvencia a 800 MHz-es sávban szintén felhasználható lenne mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására.

Az Unió július közepén a digitális hozadék egységes európai koncepción alapuló felhasználását kezdeményezte: szakértők szerint a megfelelő európai szintű koordináció további mintegy 20–50 milliárd euróval növelné a digitális hozadék potenciális gazdasági hatását mostantól 2015-ig, további uniós koordináció segítségével pedig hosszú távon 30 milliárd euró pótlólagos haszon lenne realizálható 2015-öt követően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról