:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 27. 16:25

Megkezdődött a Globalfoundries új gyárának építése

Hivatalosan is megkezdődött a Globalfoundries következő félvezetőgyárának építése. A New York állambeli Saratoga megyében elindított zöldmezős beruházás célja, hogy kialakítsa a vállalat második termelési bázisát, és versenyre keljen a TSMC ügyfeleiért.

A beruházás végösszege mintegy 4,2 milliárd dollárra rúg, melyből mintegy 800 millió dollárral részesedik a helyi építőipar. Az építkezés 1600 embernek ad munkát, a komplexumban pedig összesen 1400 ember dolgozik majd, akik átlagosan 60 ezer dollárt, vagyis 11,2 millió forintot keresnek évente. Becslések szerint a félvezetőüzem további 5 ezer munkahelyet teremt gazdaságélénkítő hatása révén. Ezzel magyarázható, hogy New York állama összesen 1,2 milliárd dollár dollár értékű támogatásban részesítette a projektet.

A Saratoga tónál, Malta és Stillwater városok között elterülő 90 hektáros területen egy 300 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló üzem épül fel, mely mintegy 25 ezer négyzetméternyi Class 100 tiszta térrel rendelkezik majd. A gyár a legmodernebb megoldásokat és technológiát alkalmazza majd, és a 2011-es elkészültekor 32 nanométeres próbatermelést folytat majd, hogy 2012-re beindulhasson benne a 22 nanométeres csíkszélességű kereskedelmi tömegtermelés -- ez a technológia még a kutatás-fejlesztési fázisban tart.

Ha elkészül, ez lesz az AMD-ből kivált, és Abu Dhabi-i Advanced Technology Investment Company által feltőkésített Globalfoundries második termelési bázisa. A foundry, vagyis a szerződéses bérgyártó két drezdai üzemet örökölt az AMD-től, ahol korábban Fab 36 néven ismert Fab 1 Module 1-ben a cég processzorainak termelése folyik, míg az ex-Fab 38 Module 2 hamarosan készen áll majd más termékek és ügyfelek fogadására is, méghozzá 32 nanométeres csíkszélességen, majd 2011-re már 28 nanométeres eljárást ígérnek, erősítette meg a Computexen Thomas Sonderman gyártástechnológiai alelnök.

\"\"

A Globalfoundries az IBM-AMD szövetségtől megszerzett félvezetőtechnológia, valamint az Abu Dhabi-i tőke kombinációjával potens szereplőjévé válhat a szerződéses félvezetőgyártás piacának, melyet jelenleg a TSMC ural. Arra, hogy a TSMC volna az elsődleges célpont, az is utal, hogy a Globalfoundries megszerezte tajvani riválisa amerikai tervező központjának fejét. Subramani Kengeri több évtizedes tapasztalattal és két tucat szabadalommal a háta mögött került a Globalfoundries egyik alelnöki posztjára, ahol feladata kétségtelenül a stratégiai kapcsolatok kiépítése lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.