Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 27. 10:49

Androidos szoftverfejlesztő készlet a Motorolától

Saját szoftverfejlesztői környezetet ad ki a Motorola, amelynek segítségével Android operációs rendszert futtató mobiltelefonokra készíthetők programok.

Ingyenes integrált szoftverfejlesztői környezet

Természetesen az Androidot megálmodó Google is rendelkezik androidos szoftverfejlesztői készlettel, de a Motorola szerint a Motodev Studio annál sokkal többet nyújt, mivel egy teljesen integrált fejlesztői környezet Eclipse-alapokon, számos sablonnal, gyakran használt kódrészletek könyvtárával, optimalizációs segédletekkel. A Motodevben beépített emulátor is van, amelyen tesztelhetők az elkészített alkalmazások, amelyeket aztán egyből fel is lehet tölteni az Android Market alkalmazás-piactérre.

Az ingyenesen letölthető Motodev Studio az Android platform 1.1-es és 1.5-ös verzióját is támogatja és természetesen nem csak Motorolára, hanem bármilyen más androidos készülékre lehet vele fejleszteni. Az amerikai cégnek jelenleg egyetlen androidos telefonja sincs piacon, sőt, egyetlen konkrét modellt sem jelentet be még.

Arccal az Android felé

A mobilpiac egykori második helyezettje, az amerikai Motorola egyre inkább visszaszorul, részesedése ma már mindössze 6 százalék körül van. A vállalat az Android platform bevetésétől várja szerencséjének jobbra fordulását, az egykori tömeggyártóból egy rétegigényeket megcélzó, az okostelefonokra koncentráló céggé kíván válni. A Motorola első androidos modelljei várhatóan az év végén jelennek meg, amiről több mobilszolgáltatóval is tárgyal a cég, és nem csak az Egyesült Államokban.

A Motorola egy gyakorlatilag a piac számára ismeretlen, nem bizonyított platformra teszi fel a jövőjét, ami természetesen kockázatos húzás. Ezt a kockázatot azonban vállalnia kell a cégnek, ha még valaha meg akar kapaszkodni a piacon, és a legnagyobb öt mobilgyártó közt maradni. A Motorola mindössze 14,7 millió mobilkészüléket adott el az év első három hónapja során, 46 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban, részesedése pedig 6 százalékra olvadt.

Az okostelefonok a jövőben nemcsak a kifejezetten drága, felső kategóriás modelleket fogják takarni, vélik a Motorolánál, a szegmens bővülni fog lefelé is. Sanjay Jha elnök-vezérigazgató az első negyedév végén rendezett elemzői konferenciahíváson elárulta, hogy a Motorola egyetlen Android platformot kíván létrehozni, melynek funkcióit megfelelően testre tudja szabni az adott szegmenst célzó készülékek számára. A vezető ugyanakkor leszögezte, hogy a stratégiájuk egyik alapvető eleme, hogy szűkebb, kevésbé diverzifikált kínálattal jelennek meg, mégpedig annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói felület és élmény elérésére koncentrálják erőforrásaikat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról