Szerző: Bizó Dániel

2009. július 24. 18:59

Rohamos sebességgel hódít a HSPA

Nyár végére a HSPA-kapcsolatok száma meghaladja a 150 milliót, jelentette be a GSM Association. A szövetség szerint a legnagyobb régiót Európa teszi ki, a növekedés pedig töretlenül dinamikus. Mindeközben a szolgáltatók megkezdték a HSPA+ fejlesztéseket, melyekkel további növelik a hálózatok terhelhetőségét, valamint a mobil szélessávú szolgáltatások átlagos sebességét.

Jelenleg a 140 milliót közelíti a világszerte megtalálható HSPA-hozzáférések, vagyis a mobilhálózatokra legalább 1,8 Mbit/s névleges letöltési sebességgel csatlakozó mobilinternetezők száma -- a HSPA a HSDPA, HSUPA és HSPA+ szabványokat foglalja magába. Az Európa által dominált EMEA országokban a felhasználók száma ezekben a napokban éri el az 50 milliót, ami megegyezik a Ázsia távol-keleti részének tömegével, miközben az Egyesült Államok 32 millióval büszkélkedhet.

A tendenciák alapján úgy becsülhető, hogy nyár végére, vagyis szeptemberre az előfizetések száma meghaladja a 150 milliót, majd következő év elején áttöri a 200 milliós lélektani küszöböt is. A GSMA technológiai igazgatója, Dan Warren szerint rendkívül fontos, hogy egyetlen hatalmas technológia vezeti a mobil szélessávot, mivel ezzel elkerülhető a töredezettség, mely korlátozná potenciálját -- Warren ezzel a méretgazdaságosság, valamint az egységes technológiai platformra koncentrálódó kutatás-fejlesztési erőfeszítésekre előnyeire utalt. Összevetésképpen világszerte 3,5 millió BWA/WiMAX-előfzetés volt található az első negyedév végén, és az év első három hónapjában 400 ezerrel növekedett számuk.

Mindeközben az élenjáró szolgáltatók a következő fokozatra kapcsolnak, hogy kezeljék a nagyvárosokban fellépő magas terhelést, valamint a gyorsabb interneteléréssel fokozzák szolgáltatásaik minőségét. A mezőnyt az osztrák mobilkom austria vezeti, mely márciusban kezdte meg a fejlesztéseket, és 21,6 Mbit/s letöltési linksebességet kínál megfelelő modemmel. Erre licitál rá a Telecom Italia, mely Milánóban elindította 28 Mbit/s sebességű szolgáltatását, a világon elsőként fedve le vele egy egész várost. Az igyekezet nem véletlen, a European Information Technology Observatory becslése szerint a mobil adatszolgáltatásokra fordított összeg idén 32,6, jövőre pedig 36 milliárd eurót tesz ki, ebből Olaszország például 5,2 milliárdot tehet ki. Jelenleg további öt HSPA+ telepítés ismeretes.

A HSPA+ újdonsága a magasabb spektrumhatékonyság, és opció a MIMO antennaszervezés is, mikor több antenna vesz részt az adásban és a vételben. További hatalmas változást hozhat, hogy lehetséges a teljesen IP-alapú hálózati felépítés (a bázisállomás már Etherneten is kapcsolódhat a felhordóhálózatra), ami könnyebbé teszi az operátorok életét, leszorítva az üzemeltetési költségeket. A megoldás eőnye még az alacsonyabb késleltetésű internetelérés is -- a cél a 10 mikroszekundum, szemben a HSDPA 60 mikroszekundumos késleltetésével --, továbbá sokkal gyorsabban válik újra élővé a kapcsolat inaktivitást követően, ami a válaszképesség javulását eredményezi. A felhasználók által érzékelt tipikus sebesség az elképzelések szerint a jelenlegi 1,5-2 Mbit/s-ról 3-5 Mbit/s-ra emelkedik. Magyarországon a Vodafone közölte, hogy tervei szerint legkésőbb jövő tavaszig megkezdi a HSPA+ bevezetését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról