Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 23. 09:36

A zuhanó profittal is elégedettek a VMware befektetői

Látványosan csökkent a VMware profitja a második negyedévben, de az installált bázistól befolyó szolgáltatási bevételek, amelyek lényegében a támogatási és szoftverkövetési díjakat takarják, jelentősen emelkedtek, így a cég bevétele a recesszió ellenére változatlan maradt.

Az x86-os virtualizációs szoftverek első számú gyártója 456 millió dolláros forgalommal zárt a második negyedévet, ez változatlan a tavalyi év azonos időszakához képest. A nettó eredmény 52 millió dollárról 33 millió dollárra esett vissza. Egyszeri tételek nélkül a cég eredménye részvényenként 20 cent volt, ami némileg felülmúlta az elemzők 19 centes előrejelzését. A bejelentés nyomán a VMware papírjai több mint 7 százalékot drágultak.

A kedvezőtlen makrogazdasági helyzet miatt a VMware csupán 228 millió dollárban értékesített új licenceket, ez éves szinten 20 százalékos visszaesésnek felel meg és egyben arra utal, hogy hiába a virtualizáció jelentette költségcsökkentés ígérete, a felhasználók a válság idején nemigen akarnak új technológiákkal kísérletezni. A meglevő installált bázisról befolyó támogatási és szolgáltatási bevételek 32 százalékkal 228 millió dollárra nőttek, ellensúlyozva a licenceladások visszaesését.

Tod Nielsen, a VMware operatív igazgatója szerint a nagyvállalatok továbbra is költenek a cégnél, azonban a nagy megállapodások száma visszaszorulóban van. A második negyedévben megkötött licencszerződéseknek csak 15 százaléka volt Enterprise szerződés, míg egy évvel korábban 20 százaléka.

Elemzők szerint a virtualizációs piac szereplői már learatták a könnyű babérokat és a Vmware aligha tudja majd hozni a 2007-es tőzsdei megjelenést követő növekedést, amely 30-40 százalék volt negyedévről negyedévre. 2009-re a vállalat vezetői a bevétel 1-3 százalékos emelkedésével számolnak mindössze.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

3

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.