:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 22. 17:41

Úgy eltűnik a Microsoft videomegosztója, mintha itt sem lett volna

A Microsoft végleg feladja a Google elleni harcot a videómegosztók piacán, a YouTube konkurensének szánt Soapbox örök nyugalomra szenderül augusztus végén. A három éve indított szolgáltatás a YouTube árnyékában alig tudott látogatót szerezni.

A YouTube sem nyereséges, de legalább népszerű

A Microsoft augusztus végén leállítja a Soapboxot, a YouTube konkurensének szánt videómegosztót derült ki egy hónappal azután, hogy először szóba került a szolgáltatás leépítése. Az Ars Technica és az eWeek tájékoztatása szerint a felhasználók július 29 után már nem tölthetnek fel újabb videókat az oldalra, illetve a Microsoft arra biztatja a meglévő felhasználóit, hogy aki meg szeretné tartani a feltöltött tartalmakat, az jobb, ha letölti augusztus 31. előtt.

A Soapbox még 2006 decemberében indult el, körülbelül akkor, amikor a Google 1,65 milliárd dollárért megvásárolta a YouTube-ot. A videomegosztók sikere ellenére a Soapboxnak már nem termett babér, a szolgáltatás 2 százalékos részesedésével mindössze az ötödik a Google, a Yahoo, a Hulu és a Fox Interactive mögött. Az első fenyegető hír június 17-én érkezett, amikor a Microsoft egy közleményében tudatta, hogy \"jelenleg értékelik, hogy a Soapbox márka mit jelent az MSN-nek és hogyan viszonyul a tartalmi stratégiához\". Igaz a közlemény úgy folytatódott, hogy \"az online videó kulcsfontosságú része az MSN-nek\", de úgy tűnik, a két százalékos eredmény mégsem elegendő ahhoz, hogy életben tartsák a reményeket. A belső egyeztetéseken valószínűleg egymásnak feszült a tartalom színességéért küzdők és az üzleti szempontokat inkább figyelembe vevők véleménye, de az utóbbi hozzáállás győzött.

A válság racionalizál

A gazdasági válság, mint sok más céget, a Microsoftot is arra késztette, hogy újragondolja a vállalati célokat, ami egyben néhány szolgáltatás halálát is jelentheti, de az erőforrásoknak jó helye lesz a következő év zászlóshajóinak, mint a Windows 7 vagy az Office 2010 támogatásában. A Soapbox mellett a redmondi cég meg fog válni a Popfly szolgáltatástól is augusztus közepén. A Popfly a programozni nem tudók számára adott lehetőséget arra, hogy létrehozzák saját alkalmazásaikat. \"A Popfly-jal egy egészen új dolgot akart létrehozni a Microsoft, de mint sok más cég esetében, a gazdasági helyzet arra sarkallt minket, hogy újrafókuszáljuk, újraértékeljük a céljainkat, s az egyébként sikeres és népszerű Popfly nem része az újragondolt stratégiának\" -- hangzik a szigorú közlemény.

Nemrégiben, június 11-én a Money Plus személyi pénzügyi szoftver forgalmazását is leállította a cégóriás, arra hivatkozva, hogy egyre nagyobb versenyre kényszerült a webes pénzügyi megoldásokkal és más szoftverekkel. Mivel az Egyesült Államokban több millióan használják ezt a szoftvert családi kasszájuk rendben tartására, ezért a piacról kivezetés csak az új értékesítések megszűnését és a további fejlesztések felfüggesztését jelenti, de egy online ügyfélszolgáltaton keresztül legalább 2011 januárjáig a Microsoft még támogatja a már meglévő felhasználókat.

Hosszú a halállista

Szintén ebben az évben, márciusban hullott el a Microsoft immár 16 éve létező enciklopédia szoftvere is, az Encarta. Ennek magyarázata szintén egyszerű, hiszen 2009-ben semmi keresnivalója nincs egy fizetős, évente frissített, optikai adathordozón forgalmazott, offline tudástárnak a piacon, szemben az ingyenes, online szereplőkkel szemben, mint például a pontosságban már az Encyclopedia Britannica-t is megelőző Wikipedia.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.