:

Szerző: Bányai György

2009. július 22. 12:34

3D fényképezőgéppel rukkolt elő a Fuji

A Fujifilm hat új fényképezőgéppel rukkolt elő, amelyek augusztus végétől, szeptember elejétől kerülhetnek a boltok polcaira. A friss modellek között csőrös ultrazoom-fényképezőt, tízszeres zoomátfogású zsebrevághatót, 3D-s képefelvételre alkalmas modellt, valamint három kedvező árú kompaktgépet jelentett be, utóbbiak között rejtett optikás változatot is találhatunk.

3D fényképező

A Fujifilm ma hat fényképezőgéppel frissítette termékpalettáját. Az újdonságok között mutatkozott be az első, fogyasztói piacot célzó, térhatású képeket készíteni képes FinePix Real 3D W1 modell is, mely a 3D-s fotókat két optikai blokkal és az alájuk épített CCD-típusú képérzékelő szenzorokkal képes előállítani. A fényképező hagyományos módon is használható, sőt a két optikai egység egy időben, ám egymástól eltérő beállítások alkalmazása mellett is készíthet fotókat. A 10 megapixeles képérzékelő szenzorok helyett inkább a háromszoros zoomtartomány miatt emelhetünk a gyártó előtt kalapot, hiszen a zoomolás során a két képkészítő blokk egymáshoz mért szögeltérése is változik, mely az értékelhető képek érdekében igen precíz elektronikát kíván.

\"\"

A FinePix Real 3D W1 természetesen teljesen új, a különleges feladathoz igazított, nagy teljesítményű áramkört tartalmaz, a Real Photo 3D chip videofelvételek során is munkára fogható, a kompakt ezek forgatására is alkalmas, egyelőre nem ismertetett felbontásban. A gép hátoldalán olyan 230 ezer képponos kijelző található, mely képes megfelelő távolságból a térhatású megjelenítésre, ezt a tavalyi Photokina rendezvényen saját szemünkkel próbáltuk ki az akkori prototípuson, ahol értékelhető képeket láthattunk.

A fényképező külseje azóta megváltozott, vonalai jóval divatosabbak lettek, ám a két lencse továbbra is kissé jobbra tolva helyezkedik el a burkolaton annak érdekében, hogy tartó ujjunk ne takarjon a képbe. A géppel természetesen egyidőben készíthetők teljes felbontású fotók, és videofelvételek is, ekkor az egyik optikai blokk fényképez, a másik pedig filmet forgat. A fényképező arra is lehetőséget ad, hogy a 3D-felvételeket, két, egyidőben készült fotóból később rakjuk össze, ekkor természetesen korlátok között ugyan, de szerkeszthetők is a jellemzők. Jól jöhet ez például a makrofotók, vagy a telezoom állásban készített felvételek esetén, ahol a 3D-hatás túlságosan is erős lehet.

\"\"

A Finepix Real 3D W1 optikái egymástól az emberi átlagos szemtávolságnyira helyezkednek el, és a fókusztávolság függvényében is eltérő szögekben állnak egymáshoz képest, éppúgy mint ahogy az emberi szempár is egyre inkább kancsalít, ahogy az élesen tartott tárgy közelít az azt nézőhöz. Csak bonyolítja a helyzetet, hogy a komplett optika-duó zoomot is kínál, ahol az ezáltal hozzáadódó szögeltérések is számolandók a jó képek érdekében, mely gyors áramköröket és precíz mechanikát kíván. Mindemellett a W1-be épített lencsék kioldása egymáshoz képest 0.001 másodpercnél többel nem tér el egymástól.

A gyártó a gép mellé különleges, térhatású megjelenítésre képes, 8 hüvelykes, 480 ezer képpontos, azaz 800x600 pixeles monitort, a Real 3D V1-et is piacra küldi, melyet érintésérzékeny panelén keresztül lehet vezérelni. A fényképezővel a sárguló avar hullását örökíthetjük meg először, a boltokat legkorábban szeptemberben érheti el. A bejelentés során a várható fogyasztói árról nem esett szó.

Felső kategóriás bridge gép: S200EXR

A Fujifilm boszorkánykonyhájában egy olyan 12 megapixeles ultrazoom-fényképezőt is főzött, melyet saját fejlesztésű Super CCD EXR-képérzékelővel is megfűszerezett. A FinePix S200EXR 14,3-szeres zoomtartományra alkalmas, mely a közelítést 30,5 milliméterről indítja. A gépben az érzékenységet teljes felbontás mellett ISO 3200-ig álíthatjuk, azonban ha a helyzet megköveteli, 3 megapixeles felbontással megelégedve akár ISO 12800-ig is elmerészkedhetünk.

\"\"

A fényképező képérzékelője három üzemmódot is kínál, abban az esetben, ha a lehető legnagyobb felbontás elérése a cél, a géppel 12 megapixeles képek fotózhatók (High Resolution Priority: HR), de ha inkább az alacsony zajszint a fontos, 6 megapixeles képméretre visszakapcsolva két képpont adataiból állíthat elő zajszegény képeket (High ISO and Low Noise Priority: SN). Harmadik üzemmódban (D-Range Priority: DR) két eltérő expozíciójú 6 megapixeles kép készül egyszerre, ezeket kombinálva kapjuk a szélesebb dinamikatartományt.

Ez az utóbbi üzemmód a gyártó korábbi gépeiben is elérhető volt már, azokban egy nagyobb és egy kisebb fizikai méretű fotódióda vette különböző érzékenységgel a jeleket. Ez az utóbbi üzemmód a gyártó korábbi gépeiben is elérhető volt már, azokban egy nagyobb és egy kisebb fizikai méretű fotódióda vette különböző érzékenységgel a jeleket. Bár a korábbi képérzékelők 6 megapixelesek voltak, mégis csak 3 megapixeles képeket tudtak készíteni. Az F200EXR ezt a lehetőséget úgy kínálja, hogy ha kell, a másik üzemmódban a valós képpontoknak megfelelő pixelmennyiséget maradéktalanul fel is használhatja.

Új kompaktok

A gyártó egy olyan Super CCD EXR-érzékelővel szerelt kompaktot is bemutatott, mely zsebmérete ellenére 10-szeres optikai zoomot kínál, a fentebb ismeretetett CCD-üzemmódok mellett. A FinePix F70EXR az optikai közelítést széleslátószögről, 27 milliméterről indítja és ahogy a nagyzoomos FinePix S200EXR is, rendelkezik valós rázkódásvédelemmel, mely a nagyzoomos optikai változatától eltérően ebben a gépben szenzoreltolás elvén üzemel. A fényképező árát a gyártó az augusztusi piacralépés közvetlen közelében ismerteti.

\"\"

Japán rajzfilmek forma- és színvilágát idézi a divatos, rejtett optikás FinePix Z35, mely a gyártó szerint szexibbre sikerült a korábbi modelleknél, bár európai szem nem feltétlen osztozik ezen a véleményen, bizonyos korhatár felett. A 24 milliméter vékony gép 10 megapixeles képeket készíthet, háromszoros optikai zoommal rendelkezik, átnézeti kereső híján a hátoldali, 2,5 hüvelykes kijelző segítségével komponálhatjuk a felvételeinket. A fényképező ötféle színvariációban érkezik, ezek közül a lila-fehér és a mélylila a legdurvább, szerencsére a visszafogottabb, józan életvitelű tinik almazöldet, ezüst-feketét, kéket is választhatnak a tanulmányi kirándulásokhoz.

\"\"

A gyártó az ultrakompakt kategóriát a 12 megapixeles FinePix J30-as modellel, a belépőszint készülékeit pedig a 10 megapixeles A170-nel dúsítja, mindkét gép háromszoros optikai zoomra alkalmas, 32-96 milliméteres tartományban üzemelő optikát foglalkoztat. A gépek közös jellemzője a 2,7 hüvelykes kijelző, az arcfelismerés, valamint a VGA-filmfelvételi képesség. a lítiumion akkuval szerelt J30 augusztusban érkezik, a ceruzaelemes J170 pedig hasonló, ám konkrétan még nem ismertetett időben. Ahogy a gyártó többi újdonságának esetében, úgy ennek a két terméknek sem tudhatjuk még a várhaó fogyasztói árát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.