Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Belép a hálózati piacra az IBM

Bodnár Ádám, 2009. július 22. 18:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az IBM bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött a Juniper Networksszel, amelynek értelmében saját neve alatt fogja értékesíteni a Juniper EX és MX családba tartozó Ethernet-switcheket és routereket. Az IBM emblémát viselő Juniper kapcsolók és útválasztók az év második felében jelennek meg a Nagy Kék kínálatában.

hirdetés

Jönnek az IBM-logós Juniper berendezések

Az IBM ezzel a lépéssel teljes megoldásokat tud kínálni az adatközpontok számára, a szerverek, tárolók és különféle szoftverek mellett végre hálózati eszközök is megjelennek a saját termékei között. A két cég között 2007-ben létrejött egyezségként az IBM viszonteladóként eddig is kínálta a Juniper megoldásait, azonban a most kötött szerződés értelmében IBM márkanév alatt fogja őket forgalmazni, mintha csak a saját termékei lennének - a fejlesztést és a gyártást természetesen továbbra is a Juniper végzi majd OEM-szerződés keretében.

A Juniper februárban jelentette be a Stratus kódnevű kezdeményezését, amely egy egységes, nagy teljesítményű adatközpont "fabric", azaz összeköttetési közeg kifejlesztését célozza, alapja pedig a 10 gigabites Ethernet. A Stratus egy meteorológiai szakkifejezés, egy felhőhajta, magyarul alacsony rétegfelhőnek hívják. A stratus felhők alacsony réteget alakítanak ki és befedik az egész eget, a névválasztással a Juniper arra utal, hogy a Stratus az új generációs, a "cloud computing" igényeit szem előtt tartó adatközpontokba szánt, "mindent elfedő" kapcsolati réteg. A technológiát a Juniper az IBM-mel közösen fejleszti immár több mint egy éve, s elsőként épp az IBM világszerte megtalálható Cloud Labjaiban vetik majd be.

Az egész világ a Cisco ellen?

A Stratushoz hasonló elgondolása természetesen a hálózati eszközök legnagyobb gyártójának, a Cisco Systemsnek is van, a Unified Fabric, amely szintén a 10 Gb Etherneten alapul. A Cisco azonban már tovább is ment egy lépéssel, és a hálózati eszközök felől a szerverek felé is elmozdult, márciusban bejelentve saját kiszolgálóit. A szerverpiaci belépéssel a Cisco azonban azokat a partnereit fenyegeti leginkább, amelyek korábban eladásainak jelentős részét hozták, mégpedig a nagy szerverszállítókat, köztük az IBM-et is.

A modern adatközpontokban a kommunikáció szerepe egyre inkább felértékelődik, a gyors szerverek és tárolók semmit sem érnek megfelelő teljesítményű összeköttetés nélkül, ezt a trendet előtérbe is helyezi és a folyamatokat pedig fel is gyorsítja a virtualizáció, amely révén több szerver is költözhet egy fizikai hardverre, amelyek nem csak "belül" okoznak nagyobb terhelést, hanem a hálózati interfészek, a kommunikáció szintjén is. A virtualizáció és a cloud computing térnyerésével együtt megindult a kommunikációs réteg felértékelődése is.

A HP már jó ideje gyárt hálózati eszközöket, Mark Hurd regnálása alatt pedig kiemelt fókuszt kapott a cégen belül ez a terület, amelyet a piaci részesedés folyamatos növekedése is jelez. Az IBM szoros kapcsolatot ápol a Brocade-del a cég Foundry switchei révén, és hasonló OEM-megállapodást ütött nyélbe idén tavasszal. A Juniperrel most kötött együttműködése világos üzenet a Cisco számára. A Nagy Kék persze igyekszik tompítani ennek élét, ezért azt is bejelentette ma, hogy Global Technology Services üzletágán keresztül a jövőben viszonteladóként a Cisco Nexus sorozatú eszközeit is elérhetővé teszi ügyfelei számára, amennyiben azok igénylik.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.