:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 22. 08:32

Nem tud elég iPhone-t gyártani az Apple

Az Apple közzétette a június 27-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat bevétele és profitja is nőtt, elsősorban az iPhone 3G S sikerének köszönhetően.

Több mint 5,2 millió iPhone fogyott a harmadik negyedévben, ez elsősorban az iPhone 3G S sikerének köszönhető, amely június közepén került piacra több országban is és a bemutatását követő három nap alatt 1 millió példányban fogyott. Az iPhone 3G eladásait az új szoftver megjelenése és az árcsökkentés húzta. Az Apple bevallotta: jelenleg nem tud annyi iPhone 3G S-t gyártani, amennyire igény lenne, Tim Cook operatív igazgató szerint mind a 18 országban ahol forgalmazzák, hiány van belőle.

Az iPhone-ok értékesítéséből származó bevétel 1,69 milliárd dollárra emelkedett, megelőzve az iPodok forgalmát. MP3-lejátszóból 10,2 millió fogyott a negyedév alatt, ez 7 százalékos visszaesés éves szinten. A vállalat szerint a jövőben egyre erőteljesebb trend lesz, hogy a hagyományos iPodok helyét felváltják az iPhone-ok és iPod touchok.

Az IDC és a Gartner szerint 3, illetve 5 százalékkal csökkent a PC-piac a második naptári negyedévben, ugyanebben az időszakban az Apple a tavalyinál 4 százalékkal több, 2,6 millió számítógépet tudott eladni. Elsősorban a notebookok fogytak jól, ezek eladásai 13 százalékkal bővült, elsősorban a 999 dolláros MacBooknak köszönhetően, ugyanakkor a PC-k forgalmából származó bevétel 8 százalékkal 3,33 milliárd dollárra esett.

Az Apple forgalma 12 százalékkal 8,34 milliárd dollárra emelkedett a negyedév során, profitja pedig 15 százalékkal 1,23 milliárd dollárra bővült, mindkét mutató felülmúlta az elemzői várakozásokat. A most kezdődött negyedik pénzügyi negyedévre igen visszafogott kilátásokat fogalmazott meg a cég, mindössze 4-5 százalékos szekvenciális növekedést várnak az Apple vezetői, ami a szezonálisan megszokottnál is kisebb és elmarad az elemzői előrejelzésektől is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.