:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 22. 10:03

Erős negyedévet zárt az LG Electronics

Az LCD-tévék és mobiltelefonok területén mutatott kitűnő teljesítményének köszönhetően kétharmadával nőtt az LG Electronics profitja, majdnem 50 százalékkal felülmúlva a Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozásait. A cég remek pénzügyi teljesítményéhez az árfolyamhatás is hozzájárult.

Az LG Electronics forgalma 13,2 százalékkal 14,5 billió wonra, azaz megközelítőleg 11,6 milliárd dollárra emelkedett a második negyedévben, a profit pedig 62 százalékkal 1,15 billió wonra ugrott, ami 921 millió dollárnak felel meg és új rekord a vállalat történetében. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 770 milliárd wonos nyereséget vártak.

Az LG összes részlege jól teljesített a recesszió hatásai ellenére is. A szórakoztatóelektronikai divízió bevétele közel 20 százalékkal emelkedett, ahogy a lapostévék iránt nőtt a kereslet, elsősorban Kínában. A vállalat nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy idén 70 százalékkal 18 millióra növelje lapostévé-eladásait és ezzel megelőzze a piacon a Sonyt, átvéve a második helyet a Samsung mögött. A piaci kilátások kedvezőek, a DisplaySearch nemrégiben 15 százalékkal megemelte az éves előrejelzését, a legfrissebb prognózis szerint 2009-ben 76 milliárd dollár értékben értékesítenek lapostévéket a gyártók.

A mobiltelefonok piacán is erős negyedévet zárt az LG Electronics, amely ma már a világ harmadik legnagyobb gyártója a Nokia és a Samsung mögött. A cég a második negyedévben 29,8 millió készüléket adott el, ez éves szinten 8 százalékos növekedésnek felel meg, miközben a piac volumene a cég becslése szerint 6 százalékkal 280 millióra esett. A mobilpiac idei gyatra kilátásai ellenére az LG magabiztosan menetel előre, éves szinten 22 százalékkal 122 millióra tervezi növelni eladásait, ami nagyjából 10 százalékos részesedés megszerzéséhez lehet elég. Ezzel a cég bebetonozhatja harmadik helyét a Nokia és a Samsung mögött, kényelmesen megelőzve az 5-6 százalékon álló Sony Ericssont és Motorolát.

Az LG részben az árfolyamhatásnak, részben a prémium modellek iránti élénkülő keresletnek köszönhetően egyre nyereségesebb mobilrészleget működtet. A vállalat a többi mobilgyártóhoz hasonlóan még az idén elindítja saját alkalmazás-piacterét, amely eleinte kizárólag az ázsiai vevők számára lesz elérhető, de az év végére 24 országban indul el, több ezer letölthető szoftvert kínálva.

Az LG a második félévvel kapcsolatban is optimista, mind a szórakoztatóelektronikai, mind pedig a mobiltelefonos részleg még jobb eredményekre számít az ünnepek közeledtével. Elemzők szerint a cég mind a lapostévék, mind a mobiltelefonok területén növelni tudja majd piaci részesedését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.