:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 17. 09:19

IBM: továbbra sem költenek a vállalatok

A hatékonyságnövelési intézkedéseknek köszönhetően nőtt az IBM nyeresége, azonban a Nagy Kék bevétele csökkent, mivel a vállalatok továbbra sem akarnak informatikára költeni, amit jól mutat a hardverleadások és a rövid időtartamú szolgáltatási szerződések csökkenése.

23,2 milliárd dolláros forgalommal zárta második negyedévét az IBM. A vállalat forgalma éves szinten 13 százalékkal csökkent (árfolyamhatás nélkül 7 százalékkal), nettó profitja azonban 12 százalékkal 3,1 milliárd dollára duzzadt, aminek a korábban meglépett átszervezések, elbocsátások és egyéb hatékonyságnövelő intézkedések mellett az oka a nagyobb nyereségtartalmú szoftverek és szolgáltatások felé való folyamatos eltolódás. Mark Loughtridge pénzügyi vezető elmondta, az IBM receptje a drága tanácsadók folyamatos foglalkoztatása mellett a projektekhez kifejlesztett eszközök és folyamatok újrahasznosítása.

A Nagy Kék pénzügyi eredményei ugyanakkor továbbra is arról árulkodnak, a vállalatok nemigen költenek informatikára. A bevétel nagyját adó szolgáltatási üzletág bevétele 12 százalékkal 13,4 milliárd dollárra csökkent egy év alatt, a technológiai szolgáltatások területén 10, az üzleti szolgáltatások területén 15 százalékos volt a visszaesés, de mindkét terület nyereségesebb volt mint egy éve. Az IBM 14 milliárd dollár értékben kötött új szolgáltatási megállapodásokat, ez éves szinten 5 százalékos csökkenést jelent. Üdítő kivételt jelentett az outsourcing, ezen a területen 8 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket az IBM, ez 3 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A szoftverrészleg bevétele 7 százalékkal 5,1 milliárd dollárra csökkent, a middleware terület 2 százalékkal esett, az operációs rendszerek eladásából származó forgalom 11 százalékkal zuhant. A szoftverek területén egyedül a WebSphere család eladásai növekedtek, minden más terület (Tivoli, Rational, Information Management, Lotus) kisebb-nagyobb mértékben, de visszaesett.

A recesszió nagy vesztese a hardverpiac, és ez az IBM-nél sem volt másképp. A szerverekkel,  tárolókkal és chipgyártással foglalkozó üzletág forgalma 26 százalékkal 3,9 milliárd dollárra esett egy év alatt, a csökkenés minden területen jelentős volt. A System p szerverek forgalma 13 százalékkal, a System z mainframe-ek eladásai 39 százalékkal, a System x kiszolgálók bevétele pedig 22 százalékkal zuhant 2008 második negyedévéhez képest. Az adattárolási berendezések területén 20 százalékos csökkenést könyvelt el az IBM, a chipgyártási tevékenységből pedig 23 százalékkal kevesebb bevételt folyt be mint egy évvel korábban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.