Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Továbbra is szenved a Sony Ericsson

Bodnár Ádám, 2009. július 16. 11:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sony Ericsson a második negyedévben alig több mint fele annyi mobiltelefont adott el mint egy évvel korábban. A cég az elemzői várakozásoknál kisebb veszteséggel zárt, átszervezésekkel és elbocsátásokkal igyekszik formába hozni magát.

hirdetés

Mindössze 1,68 milliárd eurós bevételt ért el a második negyedévben a Sony Ericsson, amelynek vesztesége meghaladta a 213 millió eurót. Elemzők nagyobb bevételt és nagyobb veszteséget vártak. A bruttó eredményhányad mindössze 12 százalékot tett ki, ez a tavalyi második negyedéves adatnak alig több mint a fele.

A londoni központú japán-svéd vegyesvállalat a válság hatására zsugorodó piacon a második negyedévben a tavalyinál 43 százalékkal kevesebb készüléket értékesített, így mindössze 13,8 millió telefonon adott túl. A cég saját becslése szerint ezzel a részesedése 5 százalék körül alakult. Meglepő, de a cég által eladott készülékek átlagos ára emelkedett, az első negyedéves 120 euró és a tavalyi második negyedéves 116 euró után most 122 eurót tett ki.

A Sony Ericsson tehát továbbra sem tudja megszólítani az olcsóbb készülékek iránt érdeklődő vevőket, a vásárlóknak láthatóan nem kellenek a cég alsóbb kategóriás készülékei, inkább a konkurenciához mennek filléres mobilokért. Jelen körülmények között ez inkább átok mint áldás a Sony Ericssonnak, mert a márka prémium imidzse ugyan megmarad, de hiányzik a költségek terítéséhez szükséges méretgazdaságosság, illetve nincsenek átütő sikermodellek sem, amelyek ráirányítanák a figyelmet a cégre.

Dick Komiyama, a társaság vezetője az eredmények kapcsán elmondta, a korábban meghozott költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek köszönhetően javul a Sony Ericsson teljesítménye, de az év hátralevő része is nehéznek ígérkezik. A mobilgyártó összesen 4 ezer fő elbocsátásáról döntött az elmúlt évben, ebből több mint 2300 dolgozótól már meg is szabadult. A Sony Ericsson sorozatban negyedik veszteséges negyedévét zárta. A cég 2008 első negyedéve óta folyamatosan cash-flow negatív, vagyis készpénzt veszít, de az Ericsson már jelezte, hajlandó tőkeinjekciót nyújtani, amennyiben szükségessé válik.

Az év második felére több újdonságot is ígér a cég. A május végén bemutatott Yarit kimondottan játékokra fejlesztette a cég, a telefonra két olyan gomb is került, melyek kifejezetten a játékok kényelmesebb vezérlésére szolgálnak. A szintén őszre ígért Aino különlegessége, hogy képes az otthoni PlayStation 3 játékkonzolhoz csatlakozni. A korábban csak a PlayStation Portable-nél alkalmazott Remote Play funkció segítségével a telefonon is lejátszhatók vagy megjeleníthetők a konzolon tárolt tartalmak. A harmadik újdonság, a Symbian operációs rendszerre épülő Satio két erős támpillérre épít, ezek egyike a 3,5 hüvelykes, 640x360 pixeles felbontású és 16:9-es képarányú kijelző, a másik a 12,1 megapixeles kamera.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!