Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 26. 10:49

Belátható időn belül nem szorulnak ki a DVD-írók a PC-kből

Hiába csökken folyamatosan mind az asztali, mind a számítógépekbe építhető Blu-ray meghajtók ára, hiába lesznek egyre olcsóbbak a lemezek, a DVD trónfosztójának kikiáltott kéklézeres szabvány jó darabig még biztosan nem szorítja ki a DVD-írókat a piacról.

Az iSuppli piackutató frissen közzétett előrejelzése szerint mára nem kérdés, hogy a Blu-ray szabvány a jövőben komoly sikerekre hivatott, a PC-szegmensben azonban jó pár évnek kell letelnie még ahhoz, hogy komoly áttörést érjen el a Sony által életre hívott rendszer, mely kilátástalannak tűnő csatározás után tavaly tudott felülkerekedni potenciális riválisán, a Toshiba HD DVD-jén.

A formátumháború lezárását követően mind a lemezek, mind a lejátszók, illetve a lemezek írására is képes optikai egységek ára is csökkenésnek indult, ami a szórakoztatóelektronikai piacon - részben a HDTV-k fokozatos térnyerésének köszönhetően - éreztette is a hatását, a PC-gyártók azonban továbbra is elsősorban DVD-írókat építenek konfigurációikba. Az iSuppli felmérése szerint az idén leszállított PC-k csak mintegy 3,6 százaléka tartalmaz majd Blu-ray lemezek olvasására vagy írására felkészített optikai egységet, és annak ellenére, hogy a növekedés számottevő lesz az elkövetkező években, az arány 2013 végére alig haladja majd meg a 16 százalékot. A piackutató elemzése szerint az új szabvány gyenge szereplése alapvetően két faktorra, az árra és a tartalomkínálatra vezethető vissza.

\"Az árral kapcsolatos problémát csak tovább erősíti, hogy a tartalomkínálat olyan szűkös, hogy a vásárlóknak jelen pillanatban egyszerűen nincs miért továbblépniük az új technológiára\" - állítja Michael Yang, az iSuppli szakértője. \"A történelmi távlatokat nézve elmondható, hogy minden eddigi PC-s adattároló-rendszer akkor vált csak sikeressé, amikor kellő mennyiségű tartalom vált elérhetővé rajta, illetve a vásárlók megértették, hogy a technológia könnyen használható és megéri az árát\" - teszi hozzá a szakember.

Az iSuppli elemzője a CD-ROM sikerét hozta fel példának: az akkorra már szép kort megért mágneslemezt csak azután tudta lesöpörni a színről a minden szempontból fejlettebb optikai lemez, miután a zene- és játékipar hathatós támogatásának hatására jelentősen kibővült a tartalomkínálat. A Blu-ray-nél egyelőre hiányzik ez a momentum, ráadásul a HD-képet és jobb hangot biztosító kiadványokból álló kínálat folyamatos bővülése alighanem kevés a sikerhez a PC-s szegmensben, hiszen egy relatív kis megjelenítőn, és gyenge teljesítményű hangrendszeren keresztül nem tudja megvillantani előnyeit a technológia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról