Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 15. 12:31

Jelentős veszteséggel búcsúzik a Sun

A Sun Microsystems bevétele erőteljesen csökkent, vesztesége mélyült a legutóbbi pénzügyi negyedévben. A cég részvényesei holnap szavaznak az Oracle 7,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatáról, ez követően a Sun beolvad az Oracle-be és jelenlegi formájában megszűnik.

Csökkenő bevétel, jelentős veszteség

A Sun részvényesei holnap szavaznak arról, elfogadják-e az Oracle felvásárlási ajánlatát. A vállalat tegnap tette közzé a második naptári negyedévre eső negyedik pénzügyi negyedévének előzetes pénzügyi eredményeit, amelyek jelentősen elmaradtak az elemzői várakozásoktól. A Sun legfontosabb vásárlói a távközlési szolgáltatók mellett a pénzügyi szektorból kerülnek ki, ezt a területet érintette legelőször és legmélyebben a válság, magával rántva az amúgy is régóta szenvedő Sun Microsystems teljesítményét.

A negyedik pénzügyi negyedévben a Sun 2,58-2,68 milliárd dolláros bevételt ért el. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 3,03 milliárdos bevételt vártak, egy évvel korábban a cég 3,78 milliárd dolláros forgalmat ért el. A Sun általánosan elfogadott könyvelési alapelvek szerint számított negyedik negyedéves vesztesége részvényenként 24-34 cent között lesz (egyszeri tételek nélkül részvényenként 6-16 cent), szemben a tavalyi 11 centes profittal. Elemzők részvényenként 1 centes mínuszra számítottak. A Sun a most lezárt negyedéves eredményeivel kapcsolatban nem tart elemzői konferenciát és a részletes eredményeket sem hozza nyilvánosságra, azokat csak az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) eljuttatott éves jelentésből lehet majd megtudni, legkésőbb augusztus 31-én.

Ez az utolsó

Alighanem az a Sun utolsó pénzügyi negyedéve önálló vállalatként, a cég ugyanis hamarosan beolvad az Oracle-be. Annak ellenére, hogy a Sun az utóbbi években rendre a nyereséghatáron táncolt, az Oracle nyereségének növekedését várja a Sun felvásárlásától. Az Oracle előrejelzése szerint az ügylet lezárását követő évben 1,5 milliárd dollárral növekedhet az üzemi eredménye a Sun révén, a második évben pedig már 2 milliárd dollárral. Legutóbbi lezárt pénzügyi évét az Oracle 23,25 milliárd dolláros bevétel mellett 8,3 milliárd dolláros üzemi eredménnyel zárta.

A Sun és az Oracle egyesülésének hírét április 20-án jelentették be a felek. Korábban úgy tűnt, a IBM veheti meg a Sunt, azonban a Nagy Kék nem volt hajlandó a Sun által kért garanciákat vállalni arra, hogy akkor is keresztülviszi a tranzakciót, ha a versenyhatóságok kifogást emelnek. Az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint azonban a Sun már korábban is tárgyalt az Oracle-lel a vállalat eladásáról, az Oracle-t azonban csak a Sun kiterjedt szoftverportfóliója érdekelte.

A felvásárlás után Larry Ellison és az Oracle több vezetője is hangsúlyozta azóta, hogy számítanak és építenek a Sun hardverrészlegére és egy olyan jövőképet vázoltak fel, amelyben az Oracle a világ egyetlen üzleti megoldásszállítójaként van jelent, amely szervereket, tárolókat, operációs rendszert, köztesszoftvert, fejlesztői eszközöket és üzleti alkalmazásokat is kínál vevői részére. Bár a HWSW információi szerint a két cég integrációja már javában zajlik, az Oracle eddig még nem közölt konkrét lépéseket a mindkét cég kínálatában meglevő termékvonalakkal kapcsolatban -- erre alighanem a holnapi szavazás pozitív végkimenetele esetén kerül majd sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról