Szerző: Koi Tamás

2009. július 14. 13:02

Itthon is kaphatók a Fujitsu \"zéró wattos\" asztali PC-i

Különösen nagy hangsúlyt fektet számítógépeinek energiatakarékos működésére, valamint a gyártási folyamat környezetterhelésének csökkentésére a Fujitsu, derült ki a cég mai sajtórendezvényén, ahol az április elseje óta száz százalékban japán kézben lévő gyártó bemutatta az immár itthon is kapható \"nulla wattos\" PC-termékvonalát.

Az új Esprimo P7935 család bizonyos konfigurációinak különlegessége, hogy a számítógépek a speciális felépítésű tápegységnek, valamint az alaplap BIOS-a által szabályzott vezérlőáramkörnek köszönhetően a kikapcsológomb használata nélkül, szoftverből leállítva képes olyan energiatakarékos állapotba kerülni, mely során nulla wattot fogyaszt. A felhasználó ilyenkor a gép előlapján található, megszokott kapcsológombbal indíthatja újra a PC-t.

Ha a számítógépet munkaidőn kívül kell adminisztrálni (például időzített szoftveres karbantartás, szoftverfrissítés stb.), a rendszergazda meghatározhat egy olyan időintervallumot, amikor a PC a klasszikus értelemben vett készenléti állapotba kerül (ilyenkor a fogyasztás pár wattra nő), és távolról bekapcsolható. A beállított időtartam végén a gép automatikusan visszaáll nulla wattos üzemmódba.

\"\"
Zéró wattos PC és TFT: nem kell tekerni hozzá

Az idén július 1-től hatályba lépő Energy Star 5.0 előírás követelményeit is teljesítő ESPRIMO munkaállomások fekvő és mikrotorony kivitelben egyaránt kaphatók, a zéró wattos kivitelért minimális felárat (nem egészen tíz eurót) kér a számítógépgyártó. Az egyedileg konfigurálható gépeket továbbra is Augsburgban szerelik össze -- itt zajlik az összeszerelésen kívül az alaplapok gyártása is.

Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions magyarországi leányvállalatának ügyvezetője a HWSW kérdésére elmondta, hogy cége elsősorban az energiatakarékos működés és a környzettudatos gyártási és logisztikai folyamattal igyekszik megkülönböztetni termékeit más cégek kliens-termékkínálatától. A gyártó tavaly vezette be professzionális kínálatába az első \"zéró wattos\" monitort, a hasonló koncepcióval árult PC-ket pedig az év első felében kezdte forgalmazni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról