Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Elkerülhetetlen az árcsökkentés a konzolpiacon?

Bizó Dániel, 2009. július 14. 11:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az elmúlt hetekben ismét felerősödtek azok a hangok, melyek az uralkodó játékkonzolok árának csökkentését követelik. A játékfejlesztők és -kiadók részéről az igény magától értetődő üzleti érdek, így az ilyen megnyilatkozások természetesek, legfeljebb hangvételükben találni érdekeseket. Az iparág egyik meghatározó Michael Pachter szerint azonban a konzolgyártók stratégiai hibát követtek el az árazásban, és úgy véli, rövid időn belül árcsökkentésre kényszerülnek.

Az Egyesült Államokban, mely a videojátékok legnagyobb, így leginkább figyelt piaca, negyedik hónapja csökkennek az eladások. Ennek magyarázata a Wedbush Morgan elemzője, Michale Pachter szerint az, hogy a gyártók kezdik kimeríteni a jelenlegi árakon elérhető vásárlói réteget. "Úgy hisszük, a gyártók stratégiai hibát követtek el az árak túlságosan hosszú fenntartásával" -- idézi Pachter befektetőknek címzett jegyzetét a GamesIndusrty.biz.

A júniusi amerikai játékeladások a Wedbush becslése szerint árbevétel alapján összességében 23 százalékkal estek vissza a tavalyihoz képest, amiből leginkább a Wii vette ki részét, de az Xbox 360 és a PlayStation 3 platformok is rendre 9 illetve 14 százalékkal kevesebb játékot forgalmaztak. Mindez önmagában még nem feltétlenül lenne döntő, hiszen utalhatna arra is, hogy a tavalyi időszakban erősebb volt az új játékok felhozatala, mint például a Grand Theft Auto 4 lecsengése, vagy a Metal Gear Solid 4, de tavaly júniusban jelent meg a Guitar Hero: Aerosmith, a Rock Band, a Ninja Gaiden és a Grid is.

Ehhez képest az idei május harmatosnak, a június némileg erősebbnek bizonyult rajtok tekintetében. A PlayStation 3 exkluzív inFamous sci-fi akció-kaland és a hasonló, multiplatform Prototype, a UFC 2009 Undisputed és a Fight Night Round 4 verekedős játékok említhetőek a fontosabb és a kritikus által kedvező fogadtatásra talált megjelenések közt -- Xbox 360-ra egyetlen exkluzív húzónév sem érkezett. A visszaeső eladások azért is különösen figyelmeztetőek, mert azóta a konzolok felhasználó bázisa jelentősen növekedett, vagyis jóval több játékos vásárol kevesebb szoftvert.

Nincs tovább

Pachter szerint azonban nem a gyengébb szoftverkínálat a magyarázata a trendeknek, sokkal inkább az, hogy a jelenlegi árak mellett egyre kevesebb új fogyasztót érdekelnek a konzolok, és a kiadóknak önmagukban nehéz dolguk lesz, hogy növeljék eladásaikat. Ezt erősíti az is, hogy a három konzolból 43 százalékkal kevesebb fogyott mint tavaly. Ez fogja rákényszeríteni a gyártókat, hogy még az ünnepi szezon kezdete előtt árcsökkentéseket hajtsanak végre, véli Pachter.

Az elemző úgy látja, az árazásban leginkább támadott Sonynak október elsejéig árat kell csökkentenie, valószínűleg elsőként, de a Wii árát még soha nem mérséklő Nintendo is erre kényszerül, ha el akarja érni eladási célkitűzéseit -- a Nintendo eladási görbéje jelenleg a PlayStation 2 életciklusához hasonlatos. Pachter szerint mindkét konzol esetében 50 dolláros vágás valószínű, aminek hatására a Microsoft is mérsékelni fogja árait.

Közelgő árcsökkentést szivárogtatott ki nemrég az Ars Technica, névtelen forrásokra hivatkozva. Az értesüléseket természetesen hivatalos forrásból képtelenség megerősíteni, hiszen a cégek jól felfogott üzleti érdeke az árcsökkentések közeledésének elhallgatása. Az árcsökkentés pontos idejére és mértékére nincs információ, a jelek szerint azonban a jelenlegi készletek kisöprése folyik, ami feltétlenül új modell érkezésére utal. A pletykák egy átdolgozott, kisebb méretű, 160 gigabájtos PS3 érkezéséről szólnak, mely már fejlettebb, 45 nanométeres gyártástechnológiákon előállított processzorokat, ami olcsóbb gyártást, alacsonyabb fogyasztást és melegedést eredményez.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.