Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 8. 15:37

A vártnál jobban csökken idén az IT-piac

A Gartner és a Forrester is frissítette 2009-es informatikai piaci előrejelzését. Mindkét neves elemzőcég rontott a kilátásokon és a korábban vártnál nagyobb mértékű csökkenésről beszél már, és a fellendülés is csak lassan indulhat meg jövőre. A hardverpiacot sújtja legjobban a válság.

A recesszió a vártnál jobban visszafogja az informatikai piacot, derül ki a Gartner friss felméréséből. A gazdasági válság miatt sem a vállalatok, sem pedig a fogyasztók nem költenek annyit mint korábban, ennek hatására az informatikai világpiac az idén 6 százalékkal szűkül, szemben az elemzőcég által korábban várt 3 százalékkal.

A Gartner szerint a szoftver- és hardverpiacok már elérték a mélypontot, innen már nemigen lesz lejjebb, de egy ideig sokkal feljebb sem. Az informatikai és távközlési szolgáltatások piacán azonban nagy a bizonytalanság és egyelőre nem látni, a válság valójában mekkora pofont ad ezeknek a területeknek.

Az informatikai ipar összes szegmensében csökkenés tapasztalható, ami még a dotkom-lufi 2001-es kipukkadása után sem volt tapasztalható. A hardverpiacot érinti legerősebben a válság, itt több mint 15 százalékos lesz a visszaesés, a szoftverek szegmensében 1,6 százalék, az informatikai és távközlési szolgáltatásokra pedig 5,6 százalékkal, illetve 4,6 százalékkal kevesebbet költ a világ idén mint tavaly. 2010-ben már az IT-piac 2,3 százalékos növekedésével számolnak a Gartnernél, azonban ez csak a szoftver- és szolgáltatáspiacon jelentkezik majd, a hardverpiac jövőre is stagnálni fog.

\"\"

Június végén közzétett elemzésében hasonló következtetésre jutott a Forrester Research is, amely szerint az év első fele rosszabb volt a vártnál és a második félévben is folytatódik a mélyrepülés, a mélypontot a harmadik negyedévre várja a cég. Korábbi elemzésében az informatikai piac 3 százalékos csökkenését jósolta 2009-re a Forrester, ezt június végén 10 százalékra módosította.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.