Szerző: Bizó Dániel

2009. július 7. 15:08

Jelentősen drágulhat a DDR3 memória

A DDR3 memória előállítása költsége bár jelentősen magasabb a DDR2-nél, az elmúlt hónapok során a különbségek a gyártói árakban minimálisra szűkültek. Ezt erősítette a Samsung Electronics is, mely mesterségesen préselte a DDR2 árakhoz a DDR3-at, hogy riválisait fojtogassa. A DDR3 iránti kereslet felfutásával azonban az árak ismét kétfelé váltak, olló nyílt, miközben a gyártási kapacitások is folyamatosan bővülnek, mivel a fogyasztói notebookpiaci kereslet megugrott.

A DRAMeXchange azonnali ülzetkötési adatai alapján július elejére a gigabites DDR3 chipek ára 40-50 százalékkal múlta felül a DDR2-őt, miután az egymás felé irányuló mozgást követően a DDR2 ismét visszaesett, a DDR3 pedig emelkedni kezdett. Mindez ugyanakkor továbbra sem jelent magas árakat a DDR3 esetében, egy gigabites, kitesztelt DDR3 chip ára 330 (1,7 dollár) forint körül alakul, vagyis 1 gigabájtnyi DDR3 DRAM szilícium 2500-2700 forint közé esik.

Mindez előrevetíti, hogy a kereskedelmi csatornákban is emelkedni fognak a memóriaárak, ugyanis ez jóval magasabb, mint a jelenlegi szint. A DDR2-árak a második negyedév során 40-50 százalékkal emelkedtek, aminek szintén meglátszanak majd a hatásai, annak ellenére is, hogy a májusi csúcsáról visszaesett.

A chipárak emelkedését késve követik a szerződéses modulárak, jelenleg egy 2 gigabájtos DDR3 modul átlagosan 24 dollárért, vagyis 4700 forintért kel el, míg egy hasonló DDR2 DIMM szerződéssel lekötött beszerzési ára 4200 forint körül alakul. Ezek az árak nagyjából megegyeznek a legolcsóbban kapható, hónapokkal ezelőtti termelésből származó modulok hazai kiskereskedelmi áraival -- miközben az aktuális chipárak alatt vannak.

Amennyiben az árak helyzete stabil marad a következő hónapok során, úgy drágulás várható, hacsak az euró és vele a forint nem erősödik tovább jelentősen a többi valutához, elsősorban a dollárhoz képest. A jelenlegi árfolyamokon rögzítve mindez akár 30 százalékos drágulást is eredményezhet, ami bár néhány PC-modul vásárlása esetén mindössze néhány ezer forint, egy sokgépes, vagy szerveres memóriabővítés esetén akár százezres nagyságrendűvé is dagadhat a különbség.

További emelkedés várható

A DRAMeXchange úgy becsli, júliusban akár további 10 százalékkal is emelkedhetnek a DDR3 chipek árai. Ha a trend kitartó, augusztusra elérhetik a gigabitenkénti 2 dollárt, vagyis 390 forintot is, aminek hatására a gyártói modulárak a jelenlegihez képest mintegy 50 százalékkal ugorhatnak meg, és a 2 gigabájtos PC DDR3 DIMM-ek bekerülési ára őszre meghaladhatja a 10 ezer forintot is, amennyiben a becslések pontosak.

A piackutató szerint mindezt a DDR3-at alkalmazó PC-k, azon belül is a fogyasztóknak szánt új, ultravékony kategóriájú notebookok felfutása magyarázza, mely gyorsabb, mint a kapacitások rövidtávú bővülése. Az árak emelkedése felé hajt a közelgő iskolakezdési szezon, amire az ellátási lánc már most megkezdte a felkészülést, ahogyan azt az ünnepi szezon hajrája követi majd. Az Intel mellett nemrég az AMD is megkezdte az áttérést DDR3-ra, miután év elején bevezette AM3 foglalatú Phenom processzorait.

Bár a gyártók a termelést egyre kisebb geometriájú, jelenleg elsősorban 50 és 60 nanométeres generációjú eljárásokra migrálják, ami a fajlagos előállítási költségek leszorítását teszik lehetővé, az áremelkedés a súlyosan veszteséges gyártás tarthatatlansága és a szereplők csődje és konszolidációja miatt előbb utóbb elkerülhetetlennek tűnik -- az ipar több mint két éve megkezdődött mélyrepülésének végét már többször várták és jelezték, de a gyártók folyamatos túltermelése, majd a válság miatt még nem következett be.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

4

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.