Szerző: Bizó Dániel

2009. július 13. 16:33

Kartellvád az LCD-piacon

Az LG Display és a Philips Electronics is hivatalos idézést kapott az Európai Bizottságtól az LCD-panelek piacán történő kartellezés vádjával. Az ügyben érintettek lehetnek más vállalatok is, mint például a Samsung Electronics vagy a Sharp. A brüsszeli vizsgálat az Egyesült Államok hasonló, hatalmas büntetésekkel végződő eljárásával párhuzamosan folyt, és finisben van.

Az Európai Bizottság hivatalosan is panaszt emelt az LG Display és a Philips Electronics ellen, amire záros határidőben írásosan és meghallgatáson is felelniük kell. A Bizottság ezt követően hoz döntést arról, a vállalatok mesterségesen magasan tartották-e az LCD-panelek árát.

A Philips a Bloombergnek nyilatkozva közölte, vitatni fogja a panasz jogosságát, ugyanis a cég csak tulajdonosként vett részt a LG Display tevékenységében, mely akkor még az LG.Philips LCD nevet viselte, mielőtt a hollandok kiszálltak volna. Ennek kétségtelenül a Bizottság is tudatában van, ezzel együtt is közös felelősséget állapított meg az LG Display tevékenységével kapcsolatban. A Philips szóvivője ugyanakkor a Bloombergnek elmondta, a Bizottság nem vádolja a Philipset közvetlen közrejátszással, csak mint korábbi részvényesek érintettek.

További vállalatoknak is szerepelniük kell az ügyben, hiszen összejátszásról van szó. A Bizottság mindössze annyit közölt, néhány vállalatnak küldték ki hivatalos kifogásaikat. A Samsung nem kommentálta, kapott-e idézést, míg a Sharp állította, nem kereste meg a Bizottság. A három vállalat a világ legnagyobb LCD-panelgyártói közé tartozik, szerepük elsősorban a nagyméretű monitorok és televíziók piacán erős.

Az európai ügynek rengeteg muníciót adott, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma hosszas vizsgálódást követően tavaly novemberben 400 millió dollárra büntette az LG Displayt, és 120 millióra a Sharpot az LCD-panelek piacán történő kartellezés miatt, valamint néhány felelős vezető is hűvösre került. A vizsgálatok érdekessége, hogy az LCD-ipar a korábbi kartellezés ellenére is rendkívül nehéz éveket tudhat maga mögött, és tipikusan a rendkívül instabil iparágak közé tartozik, ahol a rendkívül éles verseny hatására az erőteljes nyereséget követő időszakokat jellemzően súlyos túltermelési válságok követik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról