Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 3. 14:35

Mégsem adóztatja meg az EU a GPS-es mobilokat

Az Európai Unió szerdai döntése alapján kukába került az a terv, amely új adót vezetett volna be a GPS-szel szerelt, illetve mobiltelevíziózásra alkalmas mobiltelefonokra. Az elvetett termékdíj a készülékek fogyasztói árát valószínűleg érezhetően megnövelte volna, ami további nehézségeket jelentett volna az egyébként is gyengélkedő mobilpiac számára.

Az Európai Bizottság még decemberben kezdte el annak a javaslatnak az előkészítését, amely  a mobiltelefonok egy részét multifunkciós készülékké minősítette volna át. Az utóbbi kategóriába eső eszközökre így 14 százalékos adót lehetett volna kivetni abban az esetben, ha tévéadás vételére alkalmasak, illetve 3,7 százalékosat, amennyiben navigációs eszközként működnek -- ez  lényegében közvetlen áremelést jelentett volna.

A vezető európai gyártók, mint a Nokia vagy a svéd-japán Sony Ericsson, illetve a skandináv országok képviselői erősen tiltakoztak, lobbiztak az ötlet ellen. \"Több olyan termékre és szolgáltatásra van szükségünk, ami mentes a különdíjaktól és nem kevesebbre. Így a mai döntést egy nagyon pozitív jelként értékeljük\" -- írta a svéd kereskedelmi miniszter, Ewa Bjorling közleményében. A vámszabályokat felügyelő bizottság legutóbbi ülésén a tagországok döntő többsége végül amellett szavazott, hogy a mobiltelefonokra ne vessenek ki újabb adókat.

A Nokia és a Sony Ericsson együttvéve mobilok közel felét adja el világszerte. Ugyan ma még csak a csúcskategóriás készülékek rendelkeznek a tervezett adó hatálya alá eső funkcionalitással, de a GPS-vevő és a tévévevő hamarosan a tömegtermékekben is megjelenhet.  A gyártók így magasabb árakra lennének kényszerítve vagy kénytelenek lennének lenyelni a veszteséget. A mobilgyártók várakozásai szerint a mobiltelefonos tévézés fontos fejlődési irány lehet a közeljövőben, de még csak néhány tagországban üzemel ilyen szolgáltatás. Egy 14 százalékos új adó bevezetése alighanem erőteljesen hátráltatta volna a mobiltévé további terjedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.