Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Jelentős elbocsátásokra készül Európában az Oracle

Bizó Dániel, 2009. július 03. 13:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Akár ezer embert is elbocsáthat Európában az Oracle, adta hírül az AFP francia hírügynökség. A szakszervezetek meglepetésüket, egyúttal felháborodottságukat fejezték ki a döntés kapcsán.

hirdetés

A vártnál gyengébb növekedési kilátásokkal indokolta az Oracle azt a döntést, melynek értelmében a közeljövőben 850-1000 európai állást szüntet meg a nagyjából 17 ezerből. A vállalat működése nyereségességének védelme és a kutatási, innovációs és növekedési stratégia fenntartása érdekében bocsátja el alkalmazottait, áll a vállalat hivatalos belső kommünikéjében, melyről elsőként az AFP jelentett.

Az ügynökség által név nélkül megszólaltatott szakszervezeti képviselők dühöngtek. "Ezt a jelentős létszámcsökkentést nem igazolja a cég pénzügyi állapota" -- idézi az AFP a szakszervezeteket, melyek elmondták, nem fogadhatják el, hogy az alkalmazottakat egyszerű változóként kezeljék, ráadásul kizárólag a pénzügyi politikához igazítva.

Az Oracle múlt héten tette közzé legutóbbi, május 31-ével zárult pénzügyi negyedévének eredményeit, mely bár olvadó árbevételről adott számot, felülmúlta a várakozásokat, és a kilátásokkal kapcsolatban is bizakodó hangot ütött meg a vállalat elnöke, Charles Phillips. Különösen kontrasztosak az elbocsátások annak fényében, hogy Phillips az európai teljesítménnyel hencegett az elemzőknek, miután a válság közepette is 5 százalékos növekedést tudott felmutatni a régióban a cég, miközben az SAP bevétele a legutóbbi negyedévben 27 százalékkal csökkent ugynitt. "Európa hagyományosan az SAP erőssége volt eddig, de ezek az eredmények azt bizonyítják hogy mindenhol versenyképesek vagyunk és meg is tudjuk őket verni" -- fogalmazott Phillips.

A vállalat üzemi szinten 2,9 milliárd dollár nyereséget ért el, az adózott profit pedig 1,9 milliárd dollárra rúgott -- ez alig marad el a tavalyi 2 milliárd dolláros nyereségtől. A cég 12,6 milliárd dolláros likvid tőkével rendelkezik, és az elmúlt egy év során 6,5 milliárd dollárt fordított  saját részvény visszavásárlására. Elképzelhető, hogy a leépítések mögött a Sun Microsystems integrációjára történő szervezeti és pénzügyi felkészülés: az Oracle világszerte 86 ezer alkalmazottat foglalkoztat, míg a Sun 32 ezernek ad munkát.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!