Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 3. 11:16

Frissítette négymagos Opteronjait az AMD

Az AMD csendben piacra dobta 45 nanométeres csíkszélességű Opteron 1000-es sorozatú chipjeit, amelyeknek fejlesztési kódneve Suzuka volt.

HIRDETÉS

Az új Opteron processzorok még nem a hatmagos Istanbul, hanem a négymagos Shanghai architektúrára épülnek, de a korábbinál kisebb, 65 helyett 45 nanométeres csíkszélesség egyfelől lehetővé tette a vállalat számára az órajelek emelését és a cache méretének növelését, másfelől a fogyasztás alacsonyan tartását. A megnövekedett órajel és a nagyobb L3 cache mellett a Suzuka kódnevű Opteronok fogyasztása 75 watt maradt.

Az Opteron 1381 2,5 GHz-es, az Opteron 1385 2,7 GHz-es, az Opteron 1389 pedig 2,9 GHz-es órajelen működik, 2,2 GHz-es Hyper-transport linkeket használ és DDR3 memóriát támogat. A korábbi generációs chipekhez képest jelentős előrelépés a 6 megabájt harmadszintű cache, ami a megcélzott workloadok alatt jelentős teljesítménytöbbletet adhat a Budapest kódnevű elődökhöz képest, amelyekben csupán 2 megabájt volt a megosztott L3 gyorsítótár mérete.

Az egyfoglalatos rendszerekbe szánt Opteron 1380-es sorozat tagjait munkaállomásokban, illetve belépőszintű szerverekben láthatjuk majd. A chip AM2+ foglalatba illeszkedik, így az ilyen alaplapokban, rendszerekben egy BIOS-frissítés után máris használható. A processzorok árait az AMD egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:06

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.