Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Újabb linuxos Wi-Fi router a Ciscótól

Bodnár Ádám, 2009. július 02. 15:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A legendás Linksys WRT54GL utóda, a WRT160NL már támogatja a 802.11n szabványtervezetet és hálózati tárolóként, médiaszerverként is tud működni.

A Linksys WRT54GL azzal szerzett számos rajongót, hogy lehetőséget adott a rajta futó firmware módosítására, ugyanis ennek kódját GPL licenc alatt kiadta a cég. A WRT54GL köré szerveződött közösség azóta folyamatosan fejleszti, javítja a kódot, új funkciókkal bővíti a képességeit. A WRT54GL utóda, a WRT160NL szintén linuxos firmware-t használ, alighanem ezt is befogadja majd a közösség és hamarosan megjelennek az egyre jobb, egyre többet tudó változatok.

Maga a router egyébként négy 10/100 Mbps Ethernet-porttal rendelkezik, emellett egy USB-csatlakozó is található rajta, amelyre FAT16, FAT32 vagy NTFS fájlrendszerre formázott külső merevlemezt vagy akár pendrive-ot csatlakoztatva hálózati adattárolóként is működik a router, a DLNA 1.5 szabvány támogatásának köszönhetően pedig az itt tárolt zenéket, filmeket, képeket az arra alkalmas hálózati eszközökön le is lehet játszani.

Ezen felül az eszköz képességei mondhatni szokásosak, 802.11b/g/n szabványú vezeték nélküi hálózati eszközök kapcsolódhatnak a WRT160NL-hez, a biztonság érdekében WEP, WPA vagy WPA2 titkosítással, emellett adott a RADIUS azonosítás lehetősége is, illetve egy csomagszűrő tűzfal is került az eszközbe, amelyet 400 MHz-es processzor hajt és 32 megabájt memóriával gazdálkodik. Noha újabban a legtöbb Linksys by Cisco routeren belső antenna található, a WRT160NL-en külső antennákat helyeztek el. A két R-SMA antennacsatlakozót úgy alakították ki, hogy a hozzáértő felhasználók tetszés szerinti antennát csatlakoztathassanak.

A Linksys by Cisco WRT160NL már Magyarországon is kapható, ajánlott bolti ára 29 ezer forint -- tudtuk meg a cégtől.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.