Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Lemásolta a Twittert a Facebook

Dojcsák Dániel, 2009. július 03. 08:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Facebooknak át kell alakítania publikus üzenetküldési rendszerét, amennyiben azt szeretné, hogy az információterjesztés tempójában felvehesse a versenyt a Twitterrel. A megoldás már meg is érkezett, a választható publikálási opciók bevezetésével sikerült lerakni a mikroblogging alapjait a Facebookon is.

Mindenkinek elmondhatod

A "publisher options", azaz közzétételi beállítások az eddigi posztolási szokásokat fenekestül felforgatja. A jövőben minden bejegyzés esetében beállítható lesz akár az is, hogy teljesen publikussá váljon, azaz bárki láthassa azokat. A publikus bejegyzések kereshetővé válnak, s akár a Facebookon kívülről is elérhetők lesznek, a Google is indexelheti azokat. Emellett megmarad a jelenlegi megoldás is, ahol csak az ismerőseink követhetik aktivitásainkat, egy harmadik verzióban egy kiválasztott, egyedi csoport számára lesz elérhető az adott információ.

A publikus bejegyzések mellé egy további újdonság érkezik, mégpedig az, hogy a klubok után már egyéni felhasználóknak is lehetnek rajongói, ezzel pedig gyakorlatilag bezárult a kör. A rajongók látni fogják az adott felhasználó minden publikus üzenetét rendezett módon, amivel gyakorlatilag a Facebook újraalkotta a Twittert saját rendszerén belül.

A bejegyzések mellett a későbbiekben a "tetszik" "hozzászólok" gombok mellett feltűnik egy legördülő menü, ahol beállítható az üzenet láthatósága: "mindenki", "csak barátok", "barátok barátai is", "egyedi", illetve "ajánlott" verziók lesznek majd. Némelyik funkció ugyan már korábban is létezett, sőt a fotóknál és egyéb tartalmaknál részletesen lehetett szabályozni, hogy kik számára hozzáférhető, de az egyszerűsítés révén valószínűleg mindenki elkezdi használni a beállítást és a publikusnak szánt üzeneteket valóban mindenki láthatja majd.

Még Júliusban eljut minden felhasználóhoz

Az újdonságok azonban még nem elérhetőek mindenki számára, s az összesen hat különböző új eszközt egyelőre csak 40 ezer felhasználó éri el, ami jövő héten megduplázódik, s amennyiben semmilyen probléma nem merül fel, akkor a hónap végére fokozatosan mindenkihez elér a frissítés. Az eredmény pedig megnyugtató, hiszen azok a felhasználók, akik privát szférájukat féltik, azok is megnyugodhatnak, akik pedig világgá kürtölnél gondolataikat, azok is megkapják a lehetőséget.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.