:

Szerző: Koi Tamás

2009. július 2. 13:44

Jelentősen nő nyers Blu-ray lemezek gyártási volumene

Egyre több nyers Blu-ray lemezt gyártanak a nagy tajvani optikaiadathordozó-gyártók, mivel úgy tűnik, hogy a szabvány támogatottsága lassan eléri azt a szintet, hogy a lemezek tömegtermelése rentábilissé váljon. Eddig a legtöbb lemez szabvány fő megalkotójának számító Sony gyáraiban készült, a CMC Magnetics és Ritek azonban bejelentette, hogy a harmadik negyedévben több új gyártósort is üzembe helyez.

Ázsiai lapértesülések szerint a Ritek az idei harmadik negyedévben kétszeresére növeli a nyers Blu-ray adathordozók gyártási mennyiségét, így a cég egy hónap alatt kétmillió lemezt gyárt majd le -- többségében nagyobb partnerei megrendelésére. A CMC Magnetics közben két új Blu-ray gyártósort állít üzembe az év második felében, igaz, azt nem tudni pontosan, hogy ezzel a gyártási volumen mennyivel nőhet.

A Ritek és a CMC Magnetics az optikai lemezek piacának legnagyobb bérgyártói közé tartoznak, ezek a cégek állítják elő a legtöbb nyers CD-t és DVD-t, melyeket aztán zömében ismert világmárkák értékesítenek saját égiszük alatt. A Ritek legnagyobb megrendelői közé a FujiFilm és a Maxell tartozik, a megnövekedett Blu-ray gyártási volumen nagy részét is ez a két cég vásárolja fel a kínai Economic Daily News riportja szerint. A CMC ezzel szemben egy másik gyártócégnek, a japán Mitsubishi Kagaku Media-nak szállít be.

A gyártási kapacitás növelésével a Ritek és a CMC rendre a második és a harmadik legnagyobb Blu-ray nyersanyag-gyártóvá lépett elő (az első továbbra is a Sony). A gyártási mennyiség növelése biztató jele lehet annak, hogy a 25 vagy 50 gigabájt tárkapacitást nyújtó kék lézeres adathordozó lassan kezdi megvetni a lábát, mint elsősorban HD-adások rögzítésére alkalmas médium. A lemezek legnagyobb felvevőpiaca Japán, ahol a HD-penetráció minden más régiónál magasabb, ezzel együtt a Blu-ray felvevők ára is lassan megfizethető szintre süllyed.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.