Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Itt a végleges VirtualBox 3.0

Bizó Dániel, 2009. július 01. 15:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Alig telt el három hét az első béta megjelenése óta, máris itt a végleges VirtualBox 3.0, mely jelentős előrelépést képvisel a kliensoldali virtualizációs szoftver életében. Ahogyan korábban is megírtuk a Sun Microsystems fejlesztői a vendégek multiprocesszoros működésére és a 3D-gyorsítási képességekre fókuszáltak a hibajavítások mellett.

hirdetés

A VirtualBox 3.0 vitathatatlanul igazi mérföldkő a szoftver történetében, a VM-ek immár SMP (symmetric multi processing) működésre is képesek, azaz egyidejűleg több virtuális processzort használhatnak, ami a mai többmagos PC-ken jelentős gyorsulást, és a fizikai telepítéshez közelebb eső válaszképességet eredményezhet.

A VM-ek a jövőben akár 32 processzort is kaphatnak Intel VT-x és AMD-V hardveres virtualizációs technikákkal felvértezett fizikai processzorokon, ami bőségesen elegendőnek ígérkezik a következő néhány év során. Fábián Péter, a Sun szoftverrészlegének rendszermérnöke a Sunblogon arra figyelmeztet ugyanakkor, hogy AMD processzorokon a 32 bites Windows és Solaris vendégek rossz teljesítményt mutatnak SMP működés esetén, és további korlátozás, hogy a MacOS X kivételével 64 bites vendégek 32 bites gazdán nem támogatnak SMP-t.

A fejlesztők 3D-támogatási erőfeszítéseinek gyümölcseként egy további áttörést jelent a Direct3D API-t használó grafikus alkalmazások futtatásának megjelenése, ami kísérleti állapotban került a VirtualBox 3.0-ba, és a fejlesztők vélhetően egy közelgő alverzióban minősítik majd kiforrotnak a kódot. Fábián alapján a vendég Windowsra a D3D támogatásához szükséges guest additiont safe módban kell telepíteni. Továbbfejlődött az OpenGL-támogatás is, immár az OpenGL 2.0 API is elérhető vendég Windows, Linux és Solaris rendszereken. Az OpenGL elsőként a 2.1-ben jelent meg kísérleti stádiumban, majd a 2.2 kiadásban véglegesedett.

A 3.0 számos hibajavítást és apróbb továbbfejlesztést hozott magával, mint például javult teljesítményt kiterjesztett memórialapozást használó vendégek estén, Windows 7 RDP támogatása, vagy csiszolt beállítási felület. A változtatások teljes listája a bejelentésben olvasható. A 3.0  szoftvert a VirtualBox projekt oldaláról lehet letölteni Windows, MacOS X, Fedora, openSUSE, RHEL, SLES, Debian, Ubuntu és Solaris operációs rendszerekre.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.