Szerző: Bizó Dániel

2009. július 1. 18:26

Váratlanul meghátrált a kínai cenzúra

Egy váratlan fordulattal határozatlan időre elhalasztotta a kínai kormányzat a PC-kre kötelezően telepített tartalomszűrő bevezetését, számolt be a kínai Xinhua hírügynökség. Aktivisták szerint ez a társadalom és az emberi jogok győzelme, és megmutatkozott, hogy a kínai kormány erejének is megvannak a határai.

Kína ipari és informatikai minisztériuma közleményében vitatta azokat az állításokat, melyek szerint a Zölt Gát névre hallgató szoftver fenyegette volna a szólásszabadságot, vagy megsértette volna a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, tekintve, hogy a szoftver használatáról a végfelhasználó döntött, és még az előtelepítését sem követelte meg. Egyesek szerint Peking meghátrálását az Egyesült Államok felől érkező kereskedelmi nyomás okozta. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a kínai kormányzat feladta volna a tartalomszűréssel kapcsolatos agresszív elképzeléseit.

A PC-gyártók a nyilvánosság előtt nem konfrontálódtak közvetlenül a kormányzati döntéssel, és csendben maradtak az utolsó pillanatban meghozott visszalépést követően is, és válaszuk tipikusan az, hogy meg kívánnak felelni a helyi törvényeknek. Kína a világ második legnagyobb PC-piaca az Egyesült Államok mögött, az IDC becslése szerint idén több mint 40 millió számítógép talál gazdára az országban.

Mint ahogyan arról a HWSW is beszámolt, a Zöld Gát projektről a Wall Street Journal rántotta le a leplet még június elején. A Journal forrásai megtudták, a kínai kormány május 19-én tudatta a PC-gyártókkal, hogy július elsejétől csak egy kínai tartalomszűrő szoftverrel együtt értékesíthetnek számítógépeket az országban, előtelepítve vagy egy CD-n mellékelve. A Zöld Gát névre hallgató, Windowson futó kínai szoftver  a többi tartalomszűrő rendszerhez hasonlóan működik, egy adatbázisban nyilvántartott tiltólista alapján blokkolja a hozzáférést a nemkívánatos oldalakat, de valószínűleg tartalomelemző rendszerrel is rendelkezik. A szoftver nevében a zöld arra utal, hogy kizárólag a legális tartalom jusson át rajta, megakadályozva ezzel a \"fiatalok megmérgezését\".

Kétségtelen, hogy technikailag a Zöld Gát alkalmas arra, hogy a pornográf oldalak közé más nem kívánatos tartalmakat futtató oldalak is bekerüljenek, az opcionális telepíthetőség és a Windowshoz kötöttség azonban egyelőre nem teszi alkalmassá az általános kliensoldali tartalomszűrés bevezetésére. A kínai netcenzúra jelenleg a hálózati oldalon jelenik meg, az állam állandóan vagy ideiglenesen korlátozza a hozzáférést vagy szűri a tartalmat a politikailag érzékeny kérdésekben, mint amilyen a tibeti vagy tajvani függetlenség kérdése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról