:

Szerző: Vörös Péter

2000. augusztus 4. 17:19

Compaq szuperszámítógép a Pittsburgh-i Szuperszámítógépes Központ számára

2728-processzoros (!!), 36 millió $-os szuperszámítógépről van szó, a Compaq által eddig készített legerősebb számítógép ez. A National Science Foundation által kiírt tendert a Compaq-Pittsburgh-i Szuperszámítógépes Központ páros nyerte meg. A szuperszámítógépet 2001 tavaszára kell elkészíteni, a fő felhasználási területek: biofizika, globális klímaváltozás és asztrofizika.

Csúcssebességnél másodpercenként 6 billió műveletre lesz képes a Compaq szuperszámítógép, a fenntartható sebesség pedig másodpercenként 1 billió művelet, ezzel a világ legerősebb szuperszámítógépeinek egyike ez.

A Compaq szuperszámítógépe a Beowulf-elven működik: 682 Compaq szerverből áll, ezek mindegyikében négy 1,1GHz-es EV68 Alpha processzor van. A processzorok már a 0,18 mikronos és réz-alapú technológiával készülnek. Mind a 682 node-on a Compaq Tru64 Unix op rendszere fog futni. A node-ok közötti switch-et a Quadrics Supercomputer World készíti.

A Compaq viszonylag új versenyző a szuperszámítógép piacon: a Francia Atomenergiai Bizottságtól nyertek eddig megrendelést, valamint a Blue Sky Studios animációs cégtől és három olyan laboratóriumtól, amelyek részt vettek az emberi DNS feltérképezésében: a Celera, a Whitehead és a Sanger Institute.

A Los Alamos National Laboratory új atomfegyver szimulációs számítógép projektjénél a cél a másodpercenkénti 30 billió művelet - erre a tenderre az SGI, a Sun Microsystems és a Compaq egyaránt jelentkezett. A tender győztesét hamarosan kihirdetik.

A National Science Foundation (NSF) 36 millió $-t fizet a szuperszámítógépért és 2001-től 2003-ig évi 3 millió $-t működtetésért. Az NSF azt reméli, hogy még egy 36 millió $-os gépet fog finanszírozni a USA Kongresszus jövőre - ezután gépenként egy 55 millió $-os upgrade szuperszámítógépre van kilátás 2003 után.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.