:

Szerző: Bányai György

2009. június 30. 10:53

Közeleg a Nikon D5000 kistestvére, a D3000

A Nikon két hónapja jelentette be első kihajtható kijelzővel szerelt tükörreflexes fényképezőgépét, melynek egyszerűsített, olcsóbb változata is hamarosan eléri a vásárlókat.

A Nikon D3000-et a gyártó hivatalosan még nem jelentette be, de a kiszivárgott fotók alapján pár jellemzőre már fény derült. A Nikon D3000 külsejét tekintve sokban eltér a D5000-től, a különbségekből pedig következtetni lehet az új gép képességeire, illetve azok esetleges hiányára. A D3000 a kihajtható kijelzővel szerelt D5000-nél alacsonyabb gép, ebből valószínűsíthető, hogy a panel forgatásához szükséges, a gép alján helyet igénylő zsanér a kisebb modellszámmal ellátott vázban már nem lesz megtalálható, tehát a kijelző fixen rögzített helyzetű lesz. A fotókon keresve sem találjuk meg a videofelvételeknél aktív mikrofon rostélyát.

A D3000 kisebb csatlakozóajtót kapott, mely alól leginkább a HDMI-port maradhatott ki. E két jellemzőből, illetve hiányosságból sajnos az következhet, hogy a D3000 nem rögzít videót, a gépet csak fotózásra használhatjuk majd. A beépített vaku fedele is karcsúsodott a D5000 vonalaihoz képest, ezáltal könnyen lehet, hogy a gépbe kisebb keresőt terveztek. A belépőszintű fényképező áttervezett módválasztó tárcsát kapott, ennek ellenére valószínű, hogy a kompaktos fotózási érzetet kedvelő kezdő tükörreflexes géptulajdonosok a D5000 19 körülményt felügyelő témamódját ebben a gépben is megkaphatják majd.

\"\"A kép forrása: lenstip.com

A fejlett, önmagától váltani képes témaautomatika mellé a D3000-ben arcfelismerő autofókusz is társul. A Nikon hivatalosan még nem bejelentett tükörreflexes gépvázában szinte biztos, hogy 12 megapixeles képérzékelő lesz, a D40-es sorozatban látott módon a vázból hiányozni fog a fókuszmotor, az optikák csak magukra támaszkodva találhatnak élességet, ehhez a váz csak a vezérlést adja, az erőt nem. Természetesen a hivatalos bejelentés előtt a váz áráról és a forgalmazás kezdetéről nem tudhatunk konkrétumokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.