:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 29. 11:13

Idén és jövőre is csökken az EMEA régió szerverpiaca

Az IDC legfrissebb előrejelzése szerint az EMEA régióban még jó ideig eltart a szerverpiac mélyrepülése, legkorábban 2011-ben indulhat meg az eladások ismételt bővülése és a forgalom még 2013-ban is csak kétharmada lesz a tavalyinak.

A második negyedévben közel 40 százalékkal csökken az európai szerverpiac az IDC legfrissebb előrejelzése szerint, és így 2,9 milliárd dollárt tesz ki, a leszállított gépek száma pedig mindössze 500 ezer darab körül alakulhat, ami 30 százalékos csökkenés éves összehasonlításban.Az első negyedévben 34 százalékos volt a forgalom zuhanása, ahogy az európai gazdaságokat letaglózta a recesszió, Kelet-Európát pedig a hitelforrások elapadása is sújtotta.

A jó hír az, hogy az elemzőcég szerint az idei második negyedév a mélypont, ennél nagyobb visszaesésre már nemigen van kilátás, de 2009 minden negyedévében továbbra is erőteljes csökkenés várható.Az x86-os szerverek lábalnak ki elsőként a válságból, de csak nagyon lassan indulhat meg az eladások bővülése. Az IDC úgy véli, a szegmensben egészen 2010 közepéig esik a forgalom, de a jövő év második felében már megindulhat a fellendülés. Ez azonban nem lesz elég ahhoz, hogy a  szerverpiac egésze növekedő pályára álljon, mivel a középkategóriás és high-end gépek szegmensében egészen 2010 végéig várni kell az eladások ismételt emelkedésére.

\"\"

A nagyobb szerverek jelentős lemaradással követik csak az x86-os világot, a középkategóriában 2013 előtt nem látszik esély a növekedésre, ennek az x86-os kiszolgálók egyre erősebbé válása az egyik oka, az olcsó volumenszerverek ugyanis egyre több felhasználót csábítanak majd el a középkategóriától. A high-end szerverek szegmensében 2011-ben már emelkedni fog a forgalom, de az 1,1 százalékra becsült növekedés semmi ahhoz képest, hogy idén 52 százalékos, jövőre pedig több mint 20 százalékos visszaesés várható a forgalomban.

Az IDC korábban kiadott globális előrejelzésével összevetve látható, az EMEA régióban a globális átlagnál nagyobb a szerverpiac csökkenése és hosszabban el is húzódik. Világszinten már jövőre megáll az eladások zuhanása és lassú de biztos emelkedés kezdődik, a 2010-es 0,4 százalékos csökkenés után egyre gyorsulni fog az eladások bővülése. 2013-ban a globális szerverpiac 48,5 milliárd dollárt tesz ki, ez 85 százaléka a tavalyi forgalomnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.