Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 25. 15:02

Jövőre újra nőni fognak a PC-eladások

A Gartner előrejelzése szerint idén 274 millió darabra zuhannak a PC-eladások, 2010-ben azonban már 10 százalék feletti piacbővülésre van kilátás.

A korábbinál biztatóbb képet fest a PC-piac jövőjéről a Gartner. Márciusban még a PC-eladások 9 százalék feletti visszaesését jövendölte az elemzőcég, a friss prognzózisa szerint azonban a tavalyinál mindössze 6,6  százalékkal kevesebb konfugurációt adnak el a gyártók. 2008-ban világszerte 292 millió PC talált gazdára, idén ez 274 millióra csökken. Egyelőre azonban még korai az öröm és nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a piac átlendült a holtponton -- figyelmeztetnek az elemzők.

George Shiffler, a Gartner szakértője szerint az első negyedévben Kelet-Európát leszámítva mindenhol a vártnál jobban alakultak a PC-eladások, elsősorban a fogyasztói szegmensnek köszönhetően. Ez azonban alighanem annak tudható be, hogy a gyártók és kereskedők igyekeztek túladni az év végén felhalmozott raktárkészleteken. A vállalati szegmens továbbra is padlón van. A második és a harmadik negyedévben is 10 százalék körüli éves csökkenést valószínűsít a Gartner, a negyedik negyedévben azonban már növekedés várható 2008 azonos időszakához képest.

Idén várhatóan a tavalyinál 4,1 százalékkal kevesebb, 149 millió noteszgépet adnak el a gyártók a Gartner szerint, ezek közül 21 millió lesz netbook. Az asztali PC-k piaca ennél jóval nagyobbat esik idén, várhatóan több mint 15 százalékos lesz a csökkenés tavalyhoz képest, ami 125 milliós eladást jelent. A Windows 7 októberi megjelenése nem lesz jelentős hatással az eladásokra, a Gartnernél úgy látják, az új operációs rendszer érkezése miatt sem a fogyasztók, sem a vállalatok nem kezdenek tömegével új számítógépet venni.

A válság miatt elhalasztott beszerzések, cserék azonban később realizálódni fognak, 2010 és 2011 emiatt már egészséges növekdést hoz a piacra, jövőre több mint 10 százalékkal emelkedhetnek az eladások, a Gartner 10,3 százalékos növekedést vár darabszám alapján, ami 302 millió eladott PC-t jelent.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.