Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 24. 09:01

2002 óta először csökkent az Oracle bevétele

2002 óta most először csökkent az Oracle bevétele, a céget a dollár erősödése mellett a recesszió is erősen sújtotta, a vállalatok láthatóan továbbra sem akarnak új szoftverekre költeni.

Az Oracle az első a nagy informatikai vállalatok közül, amely már májusi eredményekkel is tudott szolgálni, a cég negyedik pénzügyi negyedéve május 31-én ért véget. Korábban az Intel és a Cisco is úgy vélekedett, a megrendelések már nem csökkennek tovább, az Oracle azonban láthatóan még nem érte el a mélypontot. Az új licenceladások 13 százalékkal estek vissza annak ellenére, hogy ez volt az Oracle negyedik pénzügyi negyedéve, ami hagyományosan a legerősebb. Ennek ellenére Charles Phillips, a vállalat elnöke bizakodóan nyilatkozott a piaccal kapcsolatban.

\"Néhány hónappal ezelőtt az ügyfelek nemigen szerettek pénzt költeni. Most már ezt egyáltalán nem érezni\" -- mondta az elemzők részére rendezett konferenciahíváson Phillips, aki azt sem felejtette el megemlíteni, hogy az Oracle üzleti alkalmazásokból származó európai forgalma 5 százalékkal nőtt, miközben az SAP-é a legutóbbi negyedévben 27 százalékkal csökkent. \"Európa hagyományosan az SAP erőssége volt eddig, de ezek az eredmények azt bizonyítják hogy mindenhol versenyképesek vagyunk és meg is tudjuk őket verni.\"

A május 31-én zárult időszakban az Oracle forgalma 5,2 százalékkal 6,86 milliárd dollárra esett vissza, a nyereség pedig 7,2 százalékkal 1,89 milliárd dollárra csökkent. A forgalmának felét az Egyesült Államokon kívül bonyolító vállalatot a dollár erősödése is rendkívül érzékenyen érintette. Változatlan árfolyamon 4 százalékos bevételnövekedést és 5 százalékos profitemelkedést könyvelhetett volna ela  cég. A szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel 2,7 milliárd dollárra csökkent, a korábbi akvizícióknak és a hatalmas installált bázisnak köszönhetően azonban a támogatásból befolyó forgalom 8 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedett.

A most zárult pénzügyi évben az árfolyamhatás ellenére 4 százalékkal növelte forgalmát az Oracle, amely így 23,3 milliárd dollárt tett ki, az éves nettó profit pedig 1 százalékkal 5,6 milliárd dollárra emelkedett. Az új licenceladások 5 százalékkal 7,1 milliárd dollárra estek vissza, de a karbantartásból és támogatásból befolyó bevétel 14 százalékkal 11,8 milliárd dollárra duzzadt.

A jelenleg is zajló első negyedévre viszonylag pozitív előrejelzéssel szolgált az Oracle, a vállalat a forgalom 1-4 százalékos csökkenésére számít csupán. A negyedéves eredmények bejelentése után az Oracle részvényei 2,6 százalékos erősödtek a tőzsdén kívüli kereskedésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.