Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 4. 12:20

VIA Cyrix III teszt: a mobil jövő?

Az iXBT Labs a VIA Cyrix III 533 MHz processzort tesztelte, és összehasonlította egy 533 MHz Intel Celeron processzorral. Mondanom sem kell, hogy a sebességtesztekben mindenhol a Celeron győzőtt.

Viszont: a VIA Cyrix III processzor olyan képességeket tud felvonultatni, amelyek nagyon népszerűvé tehetik mobil egységekben: a másodszintű cache hiánya miatt a processzor magja mindössze 76 mm². Ez két fontos tulajdonságot határoz meg: a processzor előállítása nagyon olcsó (az 500 Mhz változat várhatóan 50$ körüli áron lesz kapható, ami kb. a fele az azonos sebességű Celeron árának), másrészt az energiafogyasztása és hőtermelése is kicsi. A Cyrix III megelégszik 10W-al, míg a Celeron 16W-ot fogyaszt. És ami a legfőbb: a Cyrix III passzív hűtéssel (hűtőborda) is használható, míg az Intel Celeron-ra mindenképpen kell ventillátor.

A fent felsorolt tulajdonságok együttesen nagyon vonzóak lehetnek a mobil eszközök gyártói számára. Nem csodálkoznék, ha a Cyrix III processzort hamarosan több kéziszámítógépben, webpad-ban vagy más eszközben látnánk viszont.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról