Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 23. 12:18

Még a nyáron Európába jöhet a Toshiba érintőkijelzős okostelefonja

Először Japánban jelent meg a Toshiba szupervékony érintőképernyős okostelefonja, de a vállalat ígérete szerint még a nyáron Európába is eljuthat. A TG01 a világon elsőként tartalmazza a Qualcomm 1 GHz-es Snapdragon processzorát.

A Toshiba még az év elején jelentette be saját érintőképernyős okostelefonját, a TG01-et, amelyet a legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo már felvett a kínálatába. A szigetországban DoCoMo PRO T-01A néven kínált készülék 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon chipre épül, ami elméletileg elég erős akár 720p felbontású videók lejátszásához is, másodpercenként 22 millió háromszög kirajzolására képes 3D-gyorsítót tartalmaz, együttműködik az 1024x768 pixeles kijelzőkkel is, és megfelelő optikával akár 12 megapixeles fotókat is kezel.

A mindössze 9,9 milliméter vékony telefon 4,1 hüvelykes WVGA (800x480) rezisztív érintőkijelzőt kapott, belsejében pedig az okostelefonoktól ma elvárható teljes arzenál rendelkezésre áll, beleértve a Wi-Fi- és Bluetooth-vezérlőt, az A-GPS-t vagy éppen a HSDPA-kapcsolat kiépítésének lehetőségét. Az első tesztekből majd kiderül, vajon a nagy teljesítmény elegendő lesz-e ahhoz, hogy a felhasználók elfelejtsék a mindössze 3 megapixeles kamerát, és hogy az 1000 mAh kapacitású akkumulátorról meddig működik a telefon.

\"\"

A Toshiba TG01-et Windows Mobile 6.1 operációs rendszer működteti, erre a Toshiba egy teljesen saját kezelőfelület fejlesztett. A Microsoft japán oldalán látható képek alapján az előre telepített szoftverek között videolejátszó, térképprogram, YouTube-kliens és számos widget található. A készülék elvileg a nyáron bemutatkozhat Európában is, egyelőre ismeretlen áron és persze az sem ismert egyelőre, mely szolgáltatók kínálatában kell majd keresni. A TG01-nek erős mezőnyben kell helytállnia, a versenytársak az Apple iPhone 3G S mellett a Samsung Omnia-sorozatú, szintén windowsos okostelefonjai lehetnek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról