:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 19. 14:40

Egyelőre csak keresi a BD-Live-ban rejlő lehetőségeket a Sony

Továbbra sem tűnik erős vásárlócsalogatónak a Blu-ray szabvány mellett a BD-Video Profile 2.0, ismertebb nevén BD-Live. A Blu-ray kiadványok online, interaktív funkciói ezért most egy új lehetőséggel gazdagodnak, melytől sokat vár a Sony: a MovieIQ a filmekkel és azok készítőivel, szereplőivel kapcsolatos adatokat kutató mozirajongók számára készült.

Az új BD-Live funkció tulajdonképpen nem más, mint egy élő adatbázis, melyhez bármikor, a mozifilm megszakítása nélkül is hozzá lehet férni. Az adatbázisban a filmmel kapcsolatos részletes információk szerepelnek, így a televízió képernyőjén lehet bejegyzéseket olvasni a rendezőről, a szereplőkről vagy a stáb többi tagjáról, a forgatókönyvről vagy a film készítésének körülményeiről.

Az adatbázis-szolgáltatást a Sony által tavaly felvásárolt Gracenote Video Explore-ja nyújtja, használatához pedig értelemszerűen BD-Live kompatibilis készülék és internetkapcsolat szükséges. A Sony szerint a MovieIQ-nak hála a mozirajongóknak nem kell megszakítaniuk a filmet ahhoz, hogy kiderítsék, milyen filmekben látták korábban a címszereplőt, vagy megtudják, hogy milyen zeneszám szól éppen a háttérben.

A Sony szerint a MovieIQ lehet a BD-Live első olyan funkciója, mely komoly népszerűséget hozhat a Blu-ray szabványnak, mint mozifilm-médiumnak, a korábbi extrák -- a lemez menüjéből elérhető online kvízjátékok, letölthető filmbemutatók, werkfilmek -- ugyanis eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött ígéretet. A statisztikák szerint eddig a stúdiók sem láttak fantáziát a Blu-ray lemezek egyik legérdekesebb extrájaként beharangozott technológiában: eddig mindössze 100 BD-Live kompatibilis kiadvány látott napvilágot, az online tartalmakra pedig jó ha a vásárlók tizede kíváncsi.

Miközben a filmstúdió vonzó extra tartalmakkal próbálja eladni a Blu-ray filmeket, a cég szórakoztatóelektronikai részlege újabb, kényelmesebben használható asztali lejátszókat (ilyen a WLAN-modullal felvértezett BDP-S560), vagy éppen olcsóbb, Blu-ray olvasóval is ellátott VAIO noteszgépeket igyekszik piacra dobni. A legnagyobb lejátszóbázist azonban továbbra is a PlayStation 3 konzolgép jelenti, melyből becslések szerint eddig nagyjából 23 milliót adtak el világszerte -- igaz, a vásárlók töredéke használja csak a gépet házimozizásra.

Az első MovieIQ-kompatibilis Blu-ray filmek szeptemberben kerülhetnek a boltok polcaira. A kezdeti választékban szerepelnek többek közt az Angyalok és Démonok, a Silverado, a Szelíd motorosok és a Gyorsabb a halálnál című filmek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 15:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.