:

Szerző: Bizó Dániel

2009. június 18. 18:41

Legalább egy tucat LTE-hálózat indul be jövőre

Legalább egy tucat mobilszolgáltató indítja be LTE-szolgáltatását jövőre, aminek hatására felhasználók hatalmas tömege fog előfizetni a rendkívül nagy átviteli sebességeket ígérő szolgáltatás használatára, véli az ABI Research.

A piackutató cég adatbázisa alapján eddig legalább 12 operátor kötelezte el magát arra, hogy még jövőre megkezdik Long Term Evolution hálózatuk kereskedelmi üzemét. Ennek hatására mintegy 34 millió felhasználója lesz ezeknek a hálózatoknak 2011-ben, becslik az ABI-nál. A vonzerőt a felhasználók számára az jelenti, hogy az LTE teljesen IP-alapú felépítése révén alacsony késleltetést, és tipikusan 15 Mbps letöltési átlagsebességet mutat fel a gyakorlatban, miközben ideális esetekben akár ennek többszöröse is lehet. A mobilszolgáltatók az LTE segítségével növelhetik a mobilinternetből származó bevételi forrásaikat, valamint arra további szolgáltatásokat építhetnek, és tehetik mindezt a lehető leginkább spektrumhatékony, és alacsony üzemeltetési költségű hálózattal.

Az ABI szerint az adoptáció ütemét elsősorban a megfelelő spektrumok rendelkezésre állásának kérdése határozza meg. Azokban az országokban, ahol a szabályzó hatóság megteszik a szükséges lépéseket a frekvenciatartományok biztosításához, jellemző, hogy a mobilszolgáltatók bejelentik LTE-szolgáltatásaik beindításának időpontját. Az ilyen mintaországok közé tartozik Svédország, az Egyesült Államok, Japán és Kína is. Máshol, ahol a hatóság késlekedik, ott a szolgáltatások beindításának ideje is hátrébb tolódik. Magyarországon a várakozások szerint 2011-ben vagy 2012-ben jelenik meg az első kereskedelmi LTE-hálózat. A világ első hálózata valószínűleg Stockholmban indul be, ahol a TeliaSonera operátor már megkezdte annak kiépítését.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.