Szerző: Bizó Dániel

2009. június 18. 18:11

Multiprocesszoros vendégek és D3D a VirtualBox 3.0 bétájában

Kiadta a VirtualBox 3.0 első bétáját a Sun Microsystems, mely a remények szerint sokkal közelebb viszi a vendégek futását a fizikai telepítéskor tapasztalt élményhez. A béta használata éles rendszereken nem javasolt.

A fejlesztők ezúttal nem próbálták meg funkciók garmadáját implementálni az új kiadásba, a néhány új képességgel is kiérdemli azonban, hogy új főverziót kapjon. A 3.0 immár SMP-támogatást hoz el a vendégrendszerek számára, egészen pontosan 32 virtuális processzort használhatnak, ami Intel VT-x és AMD-V hardveres virtualizációs technikák jelenlétét követeli meg. Tekintve, hogy kliensoldali desktopvirtualizációról van szó, a 32 logikai processzor bőségesen elegendőnek tűnik a következő évekre nézve -- egy kétutas Nehalem-munkaállomás is legfeljebb 16 logikai processzort mutat a szoftverek felé.

A VM-ek multiprocesszoros támogatása mellett további áttörést jelent a Direct3D 8 és 9 API-t alkalmazó szoftverek támogatása, vagyis egy virtualizált Windowszal is esélyünk lesz játszani vagy bármilyen más D3D grafikus gyorsítást alkalmazó szoftvert futtatni, aminek előnyeit nem szükséges ecsetelni -- működni fognak a multimédiás alkalmazások. A képesség azonban egyelőre kísérleti stádiumban van, vélhetően későbbi verziókban minősíti majd stabilnak a kódot. De továbbfejlődött az OpenGL-támogatás is, immár az OpenGL 2.0 API is elérhető vendég Windows, Linux és Solaris rendszereken. Az OpenGL elsőként a 2.1-ben jelent meg kísérleti stádiumban, majd a 2.2 kiadásban véglegesedett.

A 3.0 számos hibajavítást és apróbb továbbfejlesztést hozott magával, mint például javult teljesítményt kiterjesztett memórialapozást használó vendégek estén, Windows 7 RDP támogatása, vagy csiszolt beállítási felület. A változtatások teljes listája a bejelentésben olvasható. A 3.0 béta szoftvert a VirtualBox projekt oldaláról lehet letölteni Windows, MacOS X, Fedora, openSUSE, RHEL, SLES, Debian, Ubuntu és Solaris operációs rendszerekre. A hibajelentéseket a béta fórumán várják a fejlesztők.

 

a címlapról