Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Nem tetszik az EU-nak a böngésző nélküli Windows

Bodnár Ádám, 2009. június 15. 09:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Európai Bizottság reagált a Microsoft bejelentésére, amely szerint kihagyja a Windows 7-ből az Internet Explorert. A szervezet szerint a lépés ésszerűtlen.

hirdetés

Az Európai Bizottság idén januárban hivatalosan is versenyjogsértő magatartással vádolta meg a Microsoftot, a vád szerint a cég tisztességtelen előnyhöz juttatta a böngészőpiacon az Internet Explorert azzal, hogy beépítette a Windowsba. A Microsoft erre válaszul a múlt héten váratlanul bejelentette, Európában böngésző nélkül fogja forgalmazni a Windows 7 operációs rendszert és a PC-gyártókra valamint a fogyasztókra bízza, melyik böngészőt telepítik fel. 

"Amennyiben a bizottság úgy találja, hogy a Microsoft törvényt sértett, azt fogja kérni, a fogyasztóknak legyen választási lehetősége, nem pedig azt, hogy a Windows böngésző nélkül kerüljön forgalomba" -- áll az Európai Bizottság által kiadott jegyzetben. "Mivel a vásárlók 95 százaléka előre telepített változatban jut a Windowshoz, nagyon fontos biztosítani a választás lehetőségét az értékesítési csatornákon."

A Microsoft az Internet Explorer 8-at egy külön telepíthető csomagban teszi majd elérhetővé a PC-gyártók számára, így azok egyszerűen feltelepíthetik a boltokba kerülő gépeikre, de más böngészővel, illetve akár több böngészővel is szállíthatják PC-iket. Az Internet Explorer azonban a dobozos Windows 7-nek sem lesz része. "A Microsoft úgy határozott, a kiskereskedelmi vásárlóknak böngésző nélküli Windowst ad. Ezzel nem nagyobb választási szabadságot ad a vevőknek, hanem éppen ellenkezőleg, kevesebbet" -- vélekedik az Európai Bizottság.

Egyelőre nem világos, a boltban megvásárolható, dobozos operációs rendszerre milyen módon lehet majd böngészőt telepíteni, hiszen Internet Explorer nélkül a többi böngésző weboldalának meglátogatása és letöltése is lehetetlenné válik. Egy tűzhöz közeli forrás szerint az Internet Explorert CD-n és FTP-n is elérhetővé teszi majd a Microsoft, illetve üzletekben is elérhető lesz, bár egyelőre ennek részletei nem tisztázottak.

Jon von Tetzchner, a Microsoftot az Internet Explorer beépítése miatt az Európai Bizottságnál bepanaszoló Opera Software vezetője szerint sem megfelelő válasz a böngésző kihagyása. "Ugyanazt próbálják meg megismételni amit a Media Player ügyében tettek, és amiről ma már tudjuk, nem működik" -- mondta Tetchzner arra utalva, hogy 2004-ben az EU elítélte a Microsoftot a Media Player Windowsba építése miatt, amelyre válaszul a cég kiadta a Windows médialejátszó nélküli változatát, amelyet senki sem vett meg. "Most, hogy a Microsoft lényegében beismerte, törvényt sértett azzal, hogy az Internet Explorert beépítette a Windowsba, az Európai Bizottságnak megfelelő gyógymódot kell találnia."

A Windows 7 világszerte október 22-én kerül a boltokba, Magyarországon ekkortól a magyarra lokalizált változatot is meg lehet már vásárolni.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!