Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 12. 09:00

Kimarad az Internet Explorer a Windows 7-ből

Európában a Microsoft az Internet Explorer nélkül fogja forgalmazni a Windows 7-et -- állítja egy PC-gyártóknak küldött belső feljegyzésre hivatkozva a CNET News.com. A számítógépgyártók maguk dönthetnék el, hogy végül az Internet Explorert, más böngészőt vagy esetleg több böngészőt telepítenek az üzletekbe kerülő gépekre.

Az Unió haragja

\"Az európai törvények betartásának biztosítása érdekében a Microsoft egy külön verziót ad ki a Windows 7-ből európai terjesztésre, amely nem tartalmazza az Internet Explorert\" -- áll a cég által a PC-gyártókhoz eljuttatott dokumentumban. \"A Microsoft az IE8-at külön teszi elérhetővé és lehetővé teszi a PC-gyártók számára hogy az IE8-at könnyen és kényelmesen előre telepítsék az európai [piacra szánt] gépeikre, ha ezt választják. A PC-gyártók alternatív böngészőt is telepíthetnek az IE8 helyett, és kívánságuk szerint több böngészőt is telepíthetnek, ahogy ezt mindig is tehették.\"

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Európai Bizottság idén januárban hivatalosan is versenyjogsértő magatartással vádolta meg a Microsoftot. A vád szerint a cég tisztességtelen előnyhöz juttatta a böngészőpiacon az Internet Explorert azzal, hogy beépítette a Windowsba. A Microsoftot az Opera Software panaszolta be, ennek nyomán indult vizsgálat, amely alighanem a cég elmarasztalásával fog végződni annak ellenére, hogy az Internet Explorer piaci részesedése a 90-es évek óta nem volt ilyen alacsony és az alternatív böngészők pont Európában a legerősebbek. A francia AT Internet Institute (korábban XiTiMonitor) áprilisi adatai szerint az Internet Explorert már csak a netezők 63 százaléka használja, a Firefox részesedése 28 százalék, a harmadik legnépszerűbb böngésző pedig a Safari, 3,4 százalékos részesedéssel.

Az Internet Explorer nélküli Windows 7 piacra dobásával az Unió haragját igyekszik csillapítani a Microsoft. A böngészőt nem tartalmazó \"Windows 7 E\" változatot az Unió összes országában árusítani fogják, emellett a cég a Media Playert nem tartalmazó \"Windows 7 N\" verziókból is eltávolítja a böngészőt. A médialejátszó nélkül operációs rendszert az Európai Bizottság 2004-es elmarasztaló ítélete nyomán dobta piacra a cég a Windows XP-ből, majd később a Vistából. Az Európai Bizottság 2004-ben kimondta, a Media Player beépítése a Windowsba tisztességtelenül befolyásolta a médialejátszók piacán a versenyt, és arra kötelezte a Microsoftot, adjon ki egy olyan változatot is az operációs rendszeréből, amely nem tartalmazza a Media Playert.

Utólag kell a böngészőt telepíteni

A Windows XP-ből és a Vistából azonban lehetett Media Playert tartalmazó változatot is kapni, a Windows 7 azonban Európában csak Internet Explorer nélkül kerül forgalomba. \"A Microsoft Európa területén nem terjeszti a Windows 7 azon verzióit, amelyek tartalmazzák az IE-t, ezeket csak a világ többi részén lehet megvásárolni\" -- áll a dokumentumban. \"Ez az OEM és dobozos verzióra egyaránt vonatkozik.\" A redmondi szoftvercég megerősítette a CNET News.com által megszellőztetett dokumentum hitelességét, azonban további kommentárt nem fűzött az ügyhöz.

Egyelőre nem világos, a boltban megvásárolható, dobozos operációs rendszerre milyen módon lehet majd böngészőt telepíteni, hiszen Internet Explorer nélkül a többi böngésző weboldalának meglátogatása és letöltése is lehetetlenné válik. Egy tűzhöz közeli forrás szerint az Internet Explorert CD-n és FTP-n is elérhetővé teszi majd a Microsoft, illetve üzletekben is elérhető lesz, bár egyelőre ennek részletei nem tisztázottak. A Microsoft régebbi operációs rendszereit, vagyis a Windows XP-t és a Windows Vistát nem érinti ez a korlátozás, azok továbbra is beépített Internet Explorerrel érkeznek. A böngésző eltávolítása nem érinti a Windows 7 megjelenési idejét, a Microsoft továbbra is október 22-ére ígéri a premiert a világ összes országában.

A Microsoft egyik jogásza a cég hivatalos blogjában leírta, a cég lépéseiről egyoldalúan határozott, azokat nem az Európai Unió rendelte el és továbbra is lehetséges, hogy a Versenyügyi Bizottság büntetést szab ki a vállalatra, illetve további lépéseket követel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról