Szerző: Bizó Dániel

2009. június 12. 14:56

Vásárolni fog a Dell

Hamarosan felvásárlásokba kezd a Dell, hogy eredményesebben vehesse fel a versenyt riválisaival, és ismét növekedési pályára tudjon állni, írja forrásaira hivatkozva a Wall Street Journal. A lehetséges célpontok nem ismertek, ugyanakkor vélhetően olyan tárolási megoldásokkal foglalkozó cégek kerülhetnek leginkább szóba, melyek tevékenysége kiegészíti a Dell portfólióját.

A Wall Street Journal meg nem nevezett, a cég felsővezetéséhez közel álló forrásai úgy tudják, hogy a Dell aktívan foglalkozik felvásárlási lehetőségekkel, az ugyanakkor nem világos, hogy jelenleg folytat-e ilyen jellegű tárgyalásokat. Elemzők és iparági megfigyelők szerint a Dell mára elvesztette korábbi élét, és nem rendelkezik a nagy riválisaihoz hasonlatos átfogó szerver-tároló-hálózat-szoftver kínálattal, sem pedig megfelelő tanácsadási és szolgáltatási erőforrásokkal. A szituáció különösen nyomasztó, hiszen a vállalat a PC-piacon sem igazán talált még magára.

Az IBM és az EDS bekebelezését követően immár a HP is teljes üzleti megoldást képes szállítani, kezdve az üzleti igények felmérésétől a folyamatok áttervezésén keresztül a teljes IT-rendszerek megtervezésén, implementációján át az üzemeltetés átvételéig, beleértve a kritikus mainframe vagy UNIX-rendszereket, az olcsó x86-os tömegszervereket, vagy az infrastrukturális szoftvereket is. A Dellre nehezedő piaci nyomást fokozza tovább a Cisco agresszív szerverpiaci megjelenése, valamint az Oracle-Sun egyesülés is. További problémát jelent, hogy a közvetlen értékesítésen felnőtt Dell partnerkapcsolatai nem mérhetőek riválisaiéhoz  -- a cégnek tehát lépnie kell, különben kiszorulhat.

A Journal forrásai szerint a Dell jelentős felvásárlásra készül, és a stratégia továbbra is az, hogy a HP, az IBM, az Oracle/Sun és a Fujitsu árai alá menjen be, mindezt azonban már nem egyszerű hardverek értékesítésében tenné csak, hanem a komplex hardver-szoftver megoldások és szolgáltatások terén is. Elemzők sikeresnek értékelték az EqualLogic felvásárlását, és talán éppen ez magyarázza, hogy a Dell felbátorodott. A vállalat másfél évvel ezelőtt 1,4 milliárd dollárt adott az iSCSI-tárolókat fejlesztő vállalatért, mely terület az IDC szerint robbanásszerűen növekedni fog, ahogyan az ügyfelek a költséghatékonyabb technológiák felé migrálnak a Fibre Channel felől.

Elterjedt ugyanakkor az a vélemény is, mely szerint a Dellnek nincs meg a megfelelő tapasztalata ahhoz, hogy nagyméretű beolvasztásokat hajtson végre. Talán nem véletlen, hogy a vállalat egy felvásárlás-specialistát hozott el az IBM-től, amire válaszul a Kék Óriás pert munkaügyi pert indított. Darren Thomas, a Dell tárolókért felelős egy igazgatója mindenesetre megerősített annyit, hogy vállalata ki akarja terjeszteni az adattárolással kapcsolatos termékkínálatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról