Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 11. 15:29

Az iPod atyja áll a Palm élére

Az Apple iPod egyik megalkotója, Jon Rubinstein lett a Palm elnök-vezérigazgatója. A helyét átadó Ed Colligan 16 éven keresztül állt a vállalat élén, most egy kis szabadságra megy, ezt követően pedig a Palm egyik legnagyobb tulajdonosánál, az Elevation Partnersnél folytatja pályafutását.

Az Elevation Partners 2007 nyarán vásárolta be magát a Palmba, akkor érkezett a vállalathoz Rubinstein, akit a termékfejlesztési részleg élére neveztek ki, valamint az igazgatótanács tagjai közé is beválasztották Fred Andersonnal, az Apple korábbi pénzügyi vezetőjével együtt. Az Apple-nél Rubinstein irányítása alatt vált az iPod napjaink egyik legkelendőbb elektronikai cikkévé, amelyből története során több mint 100 millió darabot adtak el.

Alighanem a januári CES-en bemutatott és az Egyesült Államokban a múlt hétvége során piacra dobott Palm Pre is Rubinstein munkái közé tartozik. A szétcsúsztatható kivitelű, billentyűzetet és érintőkijelzőt egyaránt tartalmazó okostelefon legnagyobb újdonsága nem a hardver, hanem a rajta futó WebOS operációs rendszer, amelynek kezelőfelületet úgy tervezték, hogy az éppen futó programok és megnyitott weboldalak könnyen áttekinthetők legyenek, közöttük egyszerű legyen az átjárás.

Jon Rubinstein és Ed Colligan

A QWERTY-billentyűzettel rendelkező mobil a részegységeivel nem emelkedik túl az okostelefonos átlagon, igaz ma még nagynak számít 3,1 hüvelykes, 320x480 pixeles, érintésérzékeny kijelzője. A 59,5x100,5x16,95 milliméteres, 130 grammos burkolat alatt 8 gigabájt memóriát, 3 megapixeles kamerát, GPS-vevőegységet, 3G és WLAN (802.11 b/g) modulokat, valamint Bluetooth rádiót találunk, de a beltérbe még egy mozgásérzékelő is belefért.

Az amerikai sajtóban a Palm Pre pozitív kritikákat kapott, a készüléket kizárólagosan forgalmazó Sprint mobilszolgáltató pedig eladási rekordról számolt be, bár hogy ez konkrétan hány készüléket jelent, azt nem árulta el -- piaci találgatások szerint a hétvége során  százezer darab körül lehetett a forgalom. Összehasonlításképp: az eredeti iPhone-ból a bemutatás hétvégéjén 270 ezer darabot adott el az Apple, vagyis egyáltalán nem kezdett rosszul a Pre.

A vállalat szerint a WebOS egy teljesen új szoftverplatform, amelyre a jövőben számos további Palm okostelefon épülhet, akár már idén bemutatkozhat néhány további modell.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

4

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.