:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 12. 13:50

Jön a Nokia első mechanikus zárszerkezetű kameramobilja, az N86

A Nokia szállítja legújabb, fényképezésre kihegyezett mobilját, az N86-ot. Az okostelefon a finn gyártó választékán belül kimagaslóan jó fényképfelvételi képességekkel rendelkezik, köszönhetően mechanikus zárszerkezetnek és a gyors feldolgozóegységnek.

Az N86-os okostelefon februári bejelentésével egy lépéssel közelebb hozta a Nokia a mobiltelefonos fényképezést a hagyományos fényképfelvételi rendszerekhez. A Mobile World Congress rendezvényen bemutott készülék az egyik első olyan mobiltelefon, melybe mechanikus zárszerkezetet építettek, így pontosabban és nagyobb tartományban szabályozható, hogy mennyi ideig vetüljön fény a CMOS-szenzorra, ezzel végeredményben szélsőségesebb fényviszonyok mellett is jobb képek készülhetnek. A zársebesség állítása ezen túl kreatív eszköz is lehet a fotós számára, igaz, a Nokia nem árulja el, ad-e manuális zárszerkezet-állítási lehetőséget a felhasználó kezébe, illetve azt sem tudni, hogy a mechanika sebessége hány lépésben és milyen értékekre állítható.

A Nokia annyit árul csak el, hogy az N86 fényképezőmodulja a legfeljebb 1/1000 másodperces gyorsaságú mechanikus zárszerkezet mellett egy 8 megapixeles érzékelőből és egy F2.4, F3.2 és F4.8 fényértékű, Carl-Zeiss Tessar optikából áll. A rendszer maximum 20-szoros digitális zoomot támogat és a különböző motívumprogramok mellett makrómóddal is ellátták. Éjszaka, vagy rossz fényviszonyok mellett két LED-fény világítja be a témát. A mobillal természetesen videók is rögzíthetők, maximum VGA-felbontásban, 30 képkocka/másodperces képfrissítéssel.

\"\"

A két irányban is szétcsúsztatható Nokia N86-ba egy 2,6 hüvelykes, QVGA (320x240 pixeles) felbontású AMOLED-kijelzőt épített a gyártó, a Symbian S60 operációs rendszert futtató telefon 8 gigabájt memóriával rendelkezik alapban, a mennyiség microSD-kártyával egészen 16 gigabájtig bővíthető.

A készülék a Nokia prémiumkategóriás okostelefonjaihoz hasonlóan kapcsolódási lehetőségek teljes tárházát kínálja, így a HSDPA-képes telefon repertoárjából nem marad ki sem a Bluetooth-, sem a WLAN-kapcsolat. Az N86-ba természetesen GPS-modul is került, mely az operátorok által szolgáltatott adatokkal kiegészítve működik (A-GPS). A készülékre TV-kimenetet is raktak, így a felvett fotók vagy videók könnyen átjátszhatók a tévére, UPnP-képes médialejátszó esetén azonban erre sincs szükség, a telefon ugyanis DLNA-kliensként is üzemel, azaz minden médiatartalom streamelhető róla WLAN-hálózaton keresztül.

A telefon júlisuban kerül világszerte a boltokba, a magyarországi bevezetés időpontja azonban várhatóan ennél későbbre tolódik majd. A mobil ára egyelőre nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.