Szerző: Bizó Dániel

2009. június 10. 11:00

Több mint duplájára nőtt az SSD-piac, robog a Samsung és az Intel

Megduplázódott tavaly az SSD-piac, adta hírül a Digitimes a kezébe került Gartner-jelentés alapján. A piac uralmát a Samsung Electronics vette át, de feljövőben az Intel is, míg a kisebb szereplők visszaszorultak. Rengeteg SSD-márka van a piacon, a forgalom néhány cég kezében koncentrálódik.

Az SSD-k iránti kereslet erősödésének köszönhetően az értékesítés világszerte 585 millió dollárra ugrott, ami globális léptékben ugyan nem számít nagy piacnak, de a növekedés 2007-hez képest 125 százalékos. A piac legnagyobb részét a PC-k hasították ki, 58 százalékra rúgva, jelenti a piackutató.

Az olcsó PC-kbe (többségükben kétségtelenül netbookok) szállított, tipikusan 4-16 gigabájtos SSD-k forgalma 101 millió dollár volt, míg a normál PC-k 240 millió dolláros piacot  jelentettek, itt a tipikus méret 36-128 gigabájt közé esett. A normál PC-k után az ipari beágyazott SSD-ké volt a második legnagyobb szegmens, 151 millió dolláros forgalommal, a gyors PC- és szerverpiaci adoptáció miatt azonban ez várhatóan rohamosan változni fog.

A tavalyi év nagy nyertese egyértelműen a Samsung Electronics, mely 51 millió dollárról 186 millióra növelte SSD-forgalmát, így részesedése 12,1 ponttal 31,7 százalékra ugrott, leszakítva magáról versenytársait, elsősorban a végfelhasználói piacot célzó SanDisket, mely mindössze 22,3 százalékos növekedést tudott felmutatni, így részesedésének közel felét vesztette el, és 9,4 százalékra szorult vissza, de továbbra is megtartotta harmadik helyét. A négy legnagyobb a piac közel kétharmadát uralja.

Hiába duplázta meg árbevételét a vállalati rendszerekbe szállító STEC, mely például az EMC-nek is szállít meghajtókat, részesedése enyhén csökkent és 15,7 százalékot tett ki, ezzel forgalom alapján a második legnagyobb szereplő. Egyelőre, az Intel ugyanis gyakorlatilag a semmiből kirobbanva egyből 6,9 százalékos részesedést szerzett, miután tavaly ősszel piacra lépett X18 és X25 sorozatú PC- és szerver SSD-ivel.

Érdekes módon az SSD-k legnagyobb piaca Európa, az EMEA piacok az értékesítés 55 százalékát szívták fel, míg az Egyesült Államok mindössze 22 százalékot. Arányaiban Japánban a legelőrehaladottabb az SSD-k penetrációja, a 120 milliós ország az SSD világpiac 12 százalékát adta tavaly, többet, mint egész Ázsia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról