:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 10. 09:26

Előretört a piacon az AMD, de csak kicsit

Három negatív negyedév után 2009 első három hónapjában az AMD végre növelni tudta piaci részesedését az Intellel szemben, azonban a gyenge piacon egyik szereplőnek sincs oka az ünneplésre. Az iSuppli szerint 2009-ben a processzorpiaci forgalom több mint 15 százalékkal csökken.

Az első negyedévben az Intel csak 79,1 százalékos részesedést tudott szerezni a processzorpiacon, ami 2,5 százalékpontos visszaesés a negyedik negyedévhez képest. Az AMD eközben 2,3 százalékponttal bővítette részesedését, ami 12,8 százalékot tett ki -- derül ki az iSuppli piackutató cég által nyilvánosságra hozott adatokból. Éves összehasonlításban az Intel részesedése 0,1 százalékponttal erősödött, az AMD-é ugyanennyit gyengült.

Az AMD az első negyedévben 883 millió dolláros forgalmat bonyolított a processzorpiacon, szemben a tavalyi 903 millió dollárral, vagyis mindössze 3 százalékkal esett a bevétele, eközben az Intel bevétele 6,8 milliárd dollárról 5,5 milliárd dollárra olvadt, ami 20 százalékos visszaesésnek felel meg.Az AMD viszonylagos jó szereplésére számos magyarázat lehetséges. A vállalat 45 nanométeres csíkszélességű, az Intel kínálatával szemben versenyképesebb termékeinek felfutása az első negyedévre esett, ez lehetett az erősödés egyik oka, a másik pedig az, hogy a cég leginkább a fogyasztói szegmensben erős, ez pedig a recesszió idején jobban teljesített mint a vállalati PC-ké.

A Gartner szerint az első negyedévben világszerte 67,2 millió PC talált gazdára, az IDC adatai alapján pedig 63,4 millió gépet adtak el. A statisztikákból egyértelműen kiviláglik, hogy a vállalatok behúzták a kéziféket, de a fogyasztók továbbra is vásárolnak PC-ket, elsősorban olcsó notebookokat, netbookokat. Az Intel hanyatlását a PC-piac gyengesége mellett a szerverpiac összeomlása is okozhatta, az IDC adatai alapján az első negyedévben az x86-os kiszolgálók eladásai több mint 26 százalékkal apadtak.

A processzorpiacon is látványosan csökkent a forgalom az első negyedévben és 6,9 milliárd dollárt tett ki, ami több mint 20 százalékos visszaesés 2008 azonos időszakához képest. Az iSuppli szerint 2009-ben a teljes processzorpiaci forgalom 28,6 milliárd dollár lesz, 15,8 százalékkal kevesebb mint tavaly.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.