:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 9. 11:14

A magyar vállalatok már várják a Windows 7-et

A Microsoft két hete rendezte meg a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 legfontosabb újdonságait bemutató TechNet rendezvényét. A résztvevők által kitöltött kérdőív szerint a hazai vállalatok pozitív várakozásokkal tekintenek az új operációs rendszerek érkezése elé.

Több mint ezer rendszergazda, informatikai döntéshozó, fejlesztő és más szakember vett részt a Microsoft TechNet rendezvényen, amelyről közel 600-an nyilvánítottak véleményt egy kérdőív formájában, amelyek eredményei alapján a hazai cégek jellemzően várják a Windows 7-et és a Windows Server 2008 R2 érkezését.

A nem reprezentatív felmérés szerint a hazai vállalatoknál a legnépszerűbb vállalati asztali operációs rendszer továbbra is a Windows XP, a válaszadók több mint háromnegyede ezt jelölte meg mint elsődlegesen használt szoftvet. Noha a Vista már több mint két éve piacon van, csupán a cégek hatoda használja elsődleges asztali operációs rendszerként.

A szerverek esetében is az XP-generációhoz tartozó Windows Server 2003 a legnépszerűbb, a hazai cégek közel kétharmadánál használják. A Windows Server 2008 eddigi rövid élete alatt majdnem ugyanakkora részesedést tudott elérni mint a Linux, mindkettőt a vállalatok ötödénél teljesít szolgálatot. A negyedik legelterjedtebb szerver operációs rendszer a Windows 2000 -- derül ki a felmérésből, amely szerint a hazai cégek közel négyötödénél a Windows Server valamelyik verziója a preferált szerverplatform.

A TechNet résztvevői közül sokan próbálták ki a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 kiadásra jelölt (RC) változatát, amely május elején jelent meg. Valószínűleg az ezzel szerzett kedvező tapasztalatoknak, a Vista rossz hírének, illetve a Windows XP elöregedésének köszönhetően a hazai cégek kimondottan várják a Windows 7-et és a Windows Server 2008 R2 érkezését, a válaszadók 6 százaléka fél éven belül, további 20 százaléka pedig egy éven belül be kívánja vezetni őket -- a maga idejében a Vista esetében jóval alacsonyabbak voltak ezek az értékek.

A Microsoft új operációs rendszereinek legfontosabb újdonságait bemutató előadások és videók a héten kerülnek fel a TechNet weboldalra, ahonnan bárki letöltheti őket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.