:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 9. 09:04

Új noteszgépek és szoftverek az Apple-től

Az új iPhone megjelenését eltalálták a jól értesültek, de az Apple ezzel együtt számos más újdonságról is lerántotta a leplet tegnap, a Worldwide Developers Conference-en. A cég frissítette noteszgépeinek kínálatát, bejelentette operációs rendszerének új változatát, valamint megújította böngészőjét és médialejátszóját is.

Régi-új noteszgépek

A WWDC nyitóelőadásán az első újdonság egy 15 hüvelykes képernyővel szerelt új MacBook Pro volt. A gép a 17\" modellhez hasonlóan fixen beépített akkumulátort tartalmaz, a vállalat szerint a cserélhetőség elhagyásával sikerült 73 Wh-ra megnövelni a kapacitást, így a MacBook Pro akár 7 órán át működhet a konnektortól távol. További újdonság az SD-kártyaolvasó megjelenése a bal szélen, ezzel a fotósok életét igyekszik megkönnyíteni az Apple.

Már a leggyengébb gépbe is 2,53 GHz-es Core 2 Duo processzor kerül, a csúcsmodell pedig 3,06 GHz-es verzióval is rendelhető kapott, ez az Intel jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű mobil chipje. Minden új 15\" MacBook Próban szériafelszerelés a 4 gigabájt memória, a merevlemez pedig akár 500 gigabájtos is lehet, ínyencek pedig 256 gigabájtos SSD-t is rendelhetnek, ennek felára 650 dollár. Az alapváltozatban GeForce 9400M grafikus chip teljesít szolgálatot, az erősebb modellekben megtalálható egy GeForce 9600 is, amelyek között a felhasználó válthat attól függően, hogy a nagyobb grafikus teljesítmény vagy a hosszabb akkus üzem a fontosabb. Az 15\" MacBook Pro olcsóbb is lett, az alapváltozat 1599 dollár, itthon várhatóan 460 ezer forintot kell fizetni érte.

Az új, 15\" MacBook Pro megjelenésével együtt a vállalat frissítette a 13\" alumíniumházas MacBookot is, amelyet mostantól szintén MacBook Prónak hív. A frissítés során a MacBook is kapott SD-kártyaolvasót, valamint került rá egy FireWire 800 port is. A gép 58 Wh-s akkumulátora nem cserélhető, üzemidőként itt is 7 órát ad meg a vállalat. A gép kijelzője is változott, a 13\" modell megkapta a 15\" változatból ismert, nagyobb fényerejű panelt. A 13\" MacBook Pro némileg olcsóbb is lett a korábbinál, a 2,26 GHz-es processzorral, 2 gigabájt memóriával és 160 gigabájtos merevlemezzel szerelt alapmodell 1199 dollárért kapható a korábbi 1299 dollár helyett, ez Magyarországon 330 ezer forint körüli összeget jelent majd. Jóval olcsóbb lett a szupervékony MacBook Air is, amelynek alapváltozata 1499 dollárért kapható, Magyarországon ez 435 ezer forint körüli árat jelent majd. A HWSW úgy tudja, a ráncfelvarott, új gépek nagyjából 1-2 héten belül kerülhetnek a hazai üzletekbe.

Szeptemberben jön a Snow Leopard

Az új noteszépek bemutatása után a szoftvereké volt a főszerep a WWDC nyitóelőadásán. Az Apple nem felejtett el belerúgni a Windowsba, a színpadon előadó Phil Schiller azt igyekezett súlykolni, hogy a Microsoft új operációs rendszere valójában nem más, mint a Vista ráncfelvarrott változata, minimális innovációval.

A vállalat bejelentette saját operációs rendszerének új változatát is. A Snow Leopard kódnevű szoftver számos kisebb és nagyobb fejlesztést tartalmaz, ezek között olyanokat találni mint az alapoktól újraírt Finder, az Exposé leköltözése a Dockba, vagy az iCal és a Mail integrációja a Microsoft Exchange Server 2007-tel, amelyek révén az Apple betörhet a vállalatokhoz is. Az Apple azt ígéri, a Snow Leopard gyorsabban települ az elődjénél, 6 gigabájttal kevesebb helyet foglal és a legtöbb beépített alkalmazása már 64 bites, ami jótékony hatással van a teljesítményre. A memóriakezelést és a többszálú processzorok kihasználását is fejlesztette az Apple.

A Snow Leopard előzetese fejlesztők számára azonnal elérhető, a kereskedelmi rajt pedig szeptemberben esedékes. A Leopard felhasználói mindössze 29 dollárért vásárolhatják meg a frissítést, a dobozos operációs rendszer az iLife 09 és iWork 09-cel egybecsomagolva 169 dollárért lesz kapható, illetve 229 dollárért egy öt gépre telepíthető \"családi csomagban\".

Safari 4, QuickTime X

Az OS X mellett frissült az Apple böngészője és médialejátszója is. A Safari 4-ből már régóta elérhető volt a bétaverzió, tegnap a végleges változatot is kiadta az Apple, Mac OS X és Windows operációs rendszerre egyaránt. A vállalat a kezelőfelületet érintő látványos fejlesztések (pl. előzmények megtekintése cover flow nézetben) mellett elsősorban a Safari gyorsaságát hangsúlyozta. Frissült a QuickTime is, az új, QuickTime X-re keresztelt változatot az alapoktól újraírták, már támogatja a videolejátszás hardveres gyorsítását, megújult a kezelőfelülete is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.