Szerző: Bizó Dániel

2009. június 9. 10:45

Nem okozott meglepetést, összeomlott a munkaállomások piaca

Összeomlott a munkaállomások piaca az első negyedévben, amit a gazdaság állapota mellett az Intel termékciklusa is magyaráz, jelenti a Jon Peddie Research. A grafikus chipek piacának mutatói alapján a kutató szerint mindez várható volt, és a következő negyedévek során stabilizálódhat a terület.

A JPR úgy értékeli, nem okozott meglepetést a professzionális munkaállomások iránti első negyedéves gyenge kereslet, miután már a válság hatásait csak részben megérző negyedik negyedév is silányra sikerült -- a munkaállomások piaca nem vagy csak gyenge szezonalitást mutat, így a zuhanást ilyen tényező kevéssé magyarázza.

Az év első három hónapja során közel 577 ezer márkás munkaállomás fogyott világszerte, ami negyedével kevesebb a negyedik negyedéves 764 ezernél. Éves összehasonlításban még kevésbé rózsás a helyzet, közel 30 százalékkal kevesebb fogyott a professzionális felhasználású PC-kből. Ezt tetézte, hogy visszaestek az átlagos eladási árak is, így a gyártók a tavalyinál 45 százalékkal kevesebb bevételre tettek szert. A drasztikus árprés hatására előretört a Dell az alsókategóriában, így a szállítások 42,1 százalékát szerezte meg, míg a HP 36,5 százalékra szorult vissza.

A JPR úgy látja, a gyenge szerepléshez nemcsak a kirobbant gazdasági problémák és az általuk gerjesztett bizonytalanság járult hozzá, hanem az is, hogy a piac előtt ismert volt az Intel új Xeonjainak március végére tervezett megjelenése, ami sokakat kivárásra sarkallt -- tízből legalább kilenc munkaállomás Xeon processzorral szerelt, míg a maradék Opteronokat használ. A klasszikus RISC-munkaállomások mára kihaltak, az IBM idén januárban vonta ki a piacról az IntelliStation POWER termékvonalát, a Sun Microsystems pedig már tavaly áprilisban befejezte az UltraSPARC-alapú munkaállomásainak forgalmazását, és októberében szállította le az utolsó darabokat, többnyire a meglévő bázisnak fejlesztők számára.

A kilátásokkal kapcsolatban a piackutató optimista, véleménye szerint túl vagyunk a sokkon, és a következő negyedévek során elérheti a mélypontot a piac, majd fellendülésnek indulhat. A JPR adatai szerint erre utal az, hogy a professzionális grafikus chipek értékesítése, mely néhány hónappal megelőzi a munkaállomásokét, nem romlott tovább az első negyedévben. A gazdasági környezet javulásával így hamarosan ismét növekedésnek indulhatnak az eladások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról